Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Noua dezbatere in seria Caractere

Miercuri, 27 Martie 2013 , ora 17.00
 

Noua dezbatere in seria „Caractere“

Biografia exceptionala a pilotului Tudor Greceanu, prezentata la Institutul Cultural Roman

Seria de dezbateri intitulata Caractere – biografii emblematice ale detentiei politice din Romania continua miercuri, 27 martie 2013, la ora 17.00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38), cu o intalnire dedicata lui Tudor Greceanu, fost pilot de vanatoare si detinut politic.

Va fi proiectat filmul Tudor Greceanu din seria Memorialul durerii. Proiectia va fi urmata de o discutie moderata de Lucia Hossu Longin la care vor participa prof. dr. Manuela Cernat, critic de film, prof. dr. Adrian Cioroianu, istoric, generalul de flotila Ion Dobran si arh. Emanoil Mihailescu.

Tudor Greceanu a absolvit Scoala de aviatie cu sase brevete: pilot de vanatoare, instructor de zbor, pilot de bimotoare, de inalta acrobatie, de zbor de noapte si zbor fara vizibilitate. Pleaca la razboi in 22 iunie 1941, din dorinta de a reintregi tara. Face parte din Grupul 7 Vanatoare, care la Stalingrad a dat dovada de un curaj extraordinar reusind sa salveze cincisprezece avioane de pe un aerodrom asediat si sa iasa din incercuire. Este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul si cu alte mari distinctii de razboi. Pasionat de filozofia matematica, cu o inzestrare tehnica iesita din comun care i-a permis sa fie autorul unor importante inventii, vorbitor a patru limbi straine, Greceanu avea si o impresionanta cultura filozofica. In inchisoare a predat matematica si istoria. Arestat in aprilie 1949 si condamnat la 20 de ani munca silnica, este autorul celei mai spectaculoase evadari de la Aiud, la 20 decembrie 1952, din cea mai cumplita bastilie romaneasca. Este de doua ori condamnat la moarte. Executa 16 ani de inchisoare si in urma torturilor la care a fost supus, dupa esecul evadarii, pierde ambele picioare. Inca de la primul interviu in Memorialul Durerii, Tudor Greceanu se arata a fi un aristocrat al suferintei, un om cu o moralitate fara repros si de o exemplara tinuta romaneasca. Fara oameni ca el, fara eroismul si martirajul lor s-ar fi stins poate de mult „flacara de veghe” care certifica azi ca mai existam ca neam. Inteligent, modest, lucid, este, alaturi de Nicolae Steinhardt si de Ion Ioanid, unul dintre marile caractere ale inchisorilor. Moare in decembrie 1994.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro