Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Un altfel de Piazzola, pe 24 aprilie, la Sala Radio!

Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
 

Când spunem Astor Piazzola, imaginația zboară către ritmul pasional și plin de viață al tangourilor semnate de celebrul compozitor argentinian. În plus față de tangourile sale, Piazzola înseamnă însă un amplu palmares de lucrări fascinante, dintre care Orchestra de Cameră Radio vă propune suita Serie del Angel” pentru fagot și orchestră, o poveste muzicală din patru părți, trecând prin moartea și învierea unui înger imaginar, cu accente care trimit la stilul cunoscut și îndrăgit din tangourile sale.

Miercuri, 24 aprilie, la Sala Radio, Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN SANDU, vă invită la un concert surprinzător, reunind alături de suita lui Piazzola, Simfonia în re minor Della Casa del Diavolo” semnată de compozitorul italian Luigi Boccherini, Concertul în re minor pentru flaut și orchestră, creație a unuia dintre fiii marelui Bach - Carl Philipp Emanuel Bach - și o suită în stilul ragtime, concepută de Scot Joplin. Gen muzical care s-a bucurat de o mare popularitate între 1897 și 1918, ragtime combină muzica afro-americană cu forme europene și imnuri gospel.

Invitat să dirijeze acest concert, Cristian Sandu este unul dintre cei mai carismatici artiști ai generației sale - fapt confirmat de prezența sa încă din anii studenției pe scenele din țară și străinătate - dirijorul fiind oaspetele permanent al teatrelor de operă din București, Iași, Timișoara, Constanța, Galați și Cluj-Napoca, dar și al Filarmonicilor din Satu Mare, Oradea, Sibiu, Iași, Cluj, Pitești, Arad ș.a. Aprecierea sa națională a fost confirmată și de câștigarea Premiului I în cadrul Concursului Internațional de Dirijat Orchestră „Jeunesses Musicales” 2010 din București. Absolvirea cursurilor din cadrul „International Academy of Advanced Conducting after Ilia Musin” de la Sankt Petersburg i-a permis asistarea unor mari dirijori precum Valery Gergiev, Tugan Sokhiev, Gianandrea Noseda, Pavel Bubelnikov, Yuri Temirkanov, dar și importante oportunități de lucru cu orchestre din spațiul ex-sovietic.

O prezență deosebită în concert vor fi și muzicienii MATEI IOACHIMESCU – flaut și ȘERBAN NOVAC – fagot. Matei Ioachimescu și-a finalizat studiile la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena, unde a avut șansa perfecționării cu maeștrii ai genului. În prezent colaborează ca flautist principal cu Orchestra Festivalului din Tirol sub conducerea maestrului Gustav Kuhn, cu Orchestra Donauphilharmonie, cu Wiener Metropolitan Orchester și cu Wiener Residenz Orchester. Matei Ioachimescu cânta pe un flaut de aur al producătorului japonez Muramatsu.

Solist instrumentist - șef partidă al Orchestrei de Cameră Radio, membru al ansamblului „Archeus”, fagotistul Șerban Novac este un muzician preocupat în permanență de activitatea sa, pe care o completează pe cât posibil și cu cea de solist-concertist. Din 1994 Șerban Novac este membru al ansamblului „Archeus” în compania căruia a susținut concerte în peste 30 de țări din Europa și America de Nord și a obținut mai multe premii: al revistei „Actualitatea muzicală” 1996, Premiul Soros pentru promovarea artei contemporane în 1997, premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (2007).

Șerban Novac este și membru fondator al cvartetului de fagoturi din București. Singur sau cu formațiile în care activează, Șerban Novac a făcut turnee de recitaluri și concerte în principalele orașe ale României, în Spania, Italia, SUA, Germania, Franța, Austria, Finlanda, Rusia, Japonia, Republica Coreea, Albania etc.


Pentru alte informații legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor și Corurilor Radio vă rugăm să consultați site-ul orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.


Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române și în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum și la Casa de bilete a Sălii Radio.



Absolvent al Academiei de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, specializările Pedagogie muzicală, Muzicologie, Dirijat cor și Dirijat Orchestră, dirijorul Cristian Sandu a debutat la pupitrul Operei Naționale Române din Cluj Napoca, instituție cu care a realizat numeroase turnee în Italia, Franța, Austria, Elveția, Republica Coreea.

Format sub îndrumarea unor iluștri maeștri ai baghetei precum Victor Dumănescu, Petre Sbârcea și Leonid Korchmar (Sankt Petersburg), dirijorul Cristian Sandu îmbină în egală măsură repertoriul de operă cu cel sacru, simfonic sau concertant. Absolvirea cursurilor din cadrul „International Academy of Advanced Conducting after Ilia Musin” de la Sankt Petersburg i-a permis asistarea unor mari dirijori precum Valery Gergiev, Tugan Sokhiev, Gianandrea Noseda, Pavel Bubelnikov, Yuri Temirkanov.

Cu un bogat repertoriu de operă și muzică vocal-simfonică, artistul este oaspetele permanent al teatrelor de operă din București, Iași, Timișoara, Constanța, Galați și Cluj Napoca dar și al orchestrelor Filarmonicilor din Satu Mare, Oradea, Sibiu, Iași, Cluj, Pitești, Arad, Botoșani, Râmnicu Vâlcea ș.a., aprecierea sa națională fiind confirmată și de câștigarea Premiului I în cadrul Concursului International de Dirijat Orchestră „Jeunesses Musicales” 2010 din București.

Recunoașterea sa internațională s-a produs în 2006 în Festivalul Internațional de Operă din Daegu (Republica Coreea) artistul fiind recompensat cu generoase aprecieri ale criticii și publicului. În străinătate a colaborat cu Orchestra Națională a Ucrainei, Orchestra Radio Kiev, Orchestra „Klassika” Sankt Petersburg, Orchestra „Bruno Maderna” Forli, Orchestra Filarmonică Dnepropetrovsk, Orchestra „Sinfolario” Lecco, Orchestra Operei din Daegu, „Mediterranea Chamber Orchestra” Palermo.

Obținerea titlului de Doctor în Muzică cu teza „Stilemele verismului în evoluția operei moderne” a prilejuit invitarea artistului în festivaluri, simpozioane și jurii internaționale precum Concursul internațional de canto „Petre Stefănescu-Goangă” București 2010, Concursul internațional de canto „Alfredo Giacomotti” Pavia 2012, „Black Sea Conducting Festival” Constanța 2012, pentru a aminti doar câteva.

În prezent, Cristian Sandu este dirijor colaborator al Operei Naționale Române din Cluj iar din postura de asist. univ. dr. conduce cursul de Orchestră și Clasă de Operă al Academiei de Muzica „Gh. Dima” din Cluj, unde sute de studenți au beneficiat de experiența și îndrumarea sa.

Printre proiectele de viitor - prezența sa în luna aprilie în cadrul „Festivalului Verdi” la pupitrul Kazakh State Academic Opera and Ballet Theatre din Almaty, Kazakhstan, turnee artistice în Germania și Olanda alături de Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galați cu producțiile Lucia di Lammermoor și Aida.


Matei Ioachimescu a avut parte de o educație muzicală de excepție: începută la Liceul de muzică „George Enescu”, cu un scurt popas la Universitatea Națională de Muzică București și finalizată la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena la clasa profesoarei Barbara Gisler Haase. Gustul pentru perfecțiune, pentru profesionalismul de înaltă ținută l-a determinat să urmeze mai multe cursuri de măiestrie cu flautiști celebrii: Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter-Indermuehle, Wolfgang Schulz, Aurele Nicolet și Renate Armin-Greiss.

Este „Magister Artium” al Universității din Viena, artist al Fundației „Yehudi Menuhin” din capitala Austriei și laureat al mai multor premii și burse internaționale. Preocupat de muzica contemporană a participat la cursurile lui Peter Burwik și cursuri de muzică de cameră cu Avedis Kouyoumdjian.

Între 2003 și 2010 a fost membru al Filarmonicii „George Enescu” din București. În prezent colaborează ca flautist principal cu Orchestra Festivalului din Tirol sub conducerea maestrului Gustav Kuhn, cu Orchestra Donauphilharmonie, cu Wiener Metropolitan Orchester și cu Wiener Residenz Orchester.

Solist-concertist, Matei Ioachimescu a susținut concerte cu orchestre de tineret din Austria precum și cu orchestrele Filarmonicilor „George Enescu” București, „Dinu Lipatti” Satu Mare, „Moldova” Iași, „Olteni” Craiova, „Mihail Jora” Bacău, Orchestra de Cameră și Orchestra Națională Radio, Filarmonica din Zlin, Cehia, Donauphilharmonie din Viena. Astfel a avut prilejul să colaboreze cu dirijorii: Jochen Wehner, Jin Wang, Eckart Hübner, Ovidiu Bălan și alții.

Flautistul Matei Ioachimescu este membru al mai multor formații camerale pe scenele importante din țară și din lume, precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român București sau Suntory Hall Tokyo. Recent, a încheiat turneul național intitulat „Paris”, împreună cu extraordinara pianistă Cătălina Butcaru (Austria), turneu ce s-a bucurat de un imens succes. În curând le va aparea CD-ul de debut realizat împreună.


Solist instrumentist - șef partidă al Orchestrei de Cameră Radio, membru al ansamblului „Archeus”, fagotistul Șerban Novac a urmat studiile Academiei de Muzică din Cluj-Napoca la clasa de fagot a prof. Constantin Arcu. În urma unei selecții deosebit de severe a făcut parte din Orchestra Festivalului Tineretului de la Londra (1972) condusă de celebrul dirijor Leopold Stokovsky.

Pe parcursul anului 1979 a participat la cursuri de măiestrie la Pommersfelden, Germania, perioadă în care a susținut cu succes mai multe recitaluri în diferite orașe germane.

Până la terminarea studiilor, în 1980, Șerban Novac a colaborat permanent cu Orchestra Filarmonicii din Cluj Napoca, iar după absolvire a optat pentru Orchestra de Studio a Radioteleviziunii Române, cea care în 1990 s-a transformat în Orchestra de Cameră Radio.

În postura de solist-concertist Șerban Novac a cântat cu orchestrele filarmonicilor din Cluj Napoca, Bacău, Orchestra Națională Radio, Orchestra Radio din Chișinău, Orchestra de Cameră Radio din București. A abordat un repertoriu divers: G.F.Händel, A.Vivaldi, J.Haydn, W.A.Mozart, J.Brahms, J.Pauer, V. Burns, L.Dănceanu, A.Rațiu, Y. Kasparov, Dieter Acker - cu o paletă stilistică precisă și agilă parcurgând istoria creațiilor muzicale de la clasici la contemporani. De asemenea a înregistrat diferite lucrări pentru fagot la Radiodifuziunea Română, la Bayerische Rundfunk și câteva CD-uri de muzică contemporană în România și Spania.


Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro