Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Un proiect pentru România

Joi, 16 Mai 2013 , ora 19.00
 

Revista de Antropologie Urbană – un proiect pentru România

Un proiect editorial inedit petru România a prins viață în ultimul an datorită susținerii voluntare a autorilor și comitetului de redacție, care au oferit o parte din munca lor și mai ales încrederea lor, unui început de drum. Situația revistelor de specialitate în România este destul de nefericită, nu numai din perspectiva finanțării, cât mai ales a accesului la publicare. Revista de Antropologie Urbană are o apariție semestrială și este destinată celor care își doresc performanță în cariera lor și astfel, părți din munca lor de cercetare să fie în acest fel cunoscute. Direcțiile de interes ale revistei sunt focalizate pe oraș precum și relaționările acestuia cu vecinătățile mai mult sau mai puțin urbane. Interesează desigur metarmofozele orașului în decursul istoriei și prognozele pe care le pot dezvolta societățile urbane cu amprentă culturală diferită. De aceea, revista are o structură axată pe trei domenii distincte ale antropologiei: socialul, urbanul și sănătatea, medicina. Pentru flexibilitate, deschidere către alte domenii complementare celor trei repere amintite, fiecare număr al revistei va avea un dosar tematic. Punctul de plecare al fiecărui număr este un anunț public de primire a materialelor recomandate spre publicare de autori. Lectorii de specialitate desemnați de revistă realizează selecția materialelor primite și recomandă publicarea. În anunțul public este descrisă și tematica dosarului stabilită de comitetul de redacție al revistei.


De ce o revistă antropologie urbană?

Pe plan național sunt puține sau chiar lipsesc contribuțiile teoretice, sintezele cu orizont teoretizant. Este de remarcat nevoia de sinteză fie de prim plan fie de plan secundar. Aceste sinteze sunt ca niște „cărămizi sau trepte”, spre cunoașterea omului, dar câtă vreme nu există un proiect recunoscut de toți, cu toate eforturile de cercetare care se fac, uneori remarcabile, nu se poate ajunge decât la „pavarea” selectivă cu aceste „cărămizi” a unei sau mai multor alei izolate fără legătură una cu alta și pe care nu le cunosc toți. Să reținem și să reacționăm corespunzător așadar la lipsa de coerență și de conjugare care motivează impresionantul proces de expansiune al antropologiei și care este o necesitate reală a zilelor noastre.

Pe de altă parte, este stringentă nevoia unor sinteze asupra coordonatelor spațiului urban românesc, dintr-o viziune nu doar descriptivă ci deopotrivă prescriptivă, în scopul evidențierii paralelismelor culturale cu Europa, a rezervelor de dezvoltare urbană, a deficiențelor ce se cuvin cunoscute și studiate în vederea depășirii lor. Proiectul nostru editorial își dorește să ofere soluții de regenerare economică și socială (urbană), precum și de remodelare morală (individuală și colectivă). În plus, astfel de soluții pot deveni factori activi de modificare a mentalităților deficitare (în creștere), manifestate la toate segmentele de vârstă (copii, tineri, adulți și oameni în vârstă), determinate de impactul brutal al schimbărilor din ultimii 20 ani.

O autentică cercetare antropologică are niște trăsături specifice între care poate că cea mai importantă este raportarea la condiția umană, individuală sau colectivă, inițială originară. A urmări devenirea de la acea condiție până astăzi, sau până la un moment dat, a înțelege ce s-a întâmplat, a pune în evidență sensurile devenirii și eventual a putea anticipa, pe această bază la ce ne putem aștepta, înseamnă a face antropologie.

Cum dobândim înțelegerea antropologică și accesul la semnificația antropologică? Numai așa cineva poate susține că este antropolog și face antropologie. Structura mai mult sau mai puțin fină și complicată a cauzelor și efectelor care duc la diversitatea umană, la schimbările care sunt uneori evoluție, este formată din factori atât biologici cât și culturali, ori micști, pentru a căror recunoaștere e nevoie de stăpânirea unor cunoștiințe care nu cunosc granițe.

Antropologia urbană ocupă o secvență din antropologia generală și privește grupurile umane, sau indivizii care trăiesc în condiții urbane. Procesul de urbanizare este un proces antropologic prin care se produce o schimbare importantă în continua devenire a speciei noastre.

Antropologia urbană cuprinde și tot ce se modifică prin trecerea de la rural la urban și urmărește nobila aventură umană mai departe în urbanizare, industrializare, post industrializare, până la societatea informatizată care este abia la început. Și care va înregistra în timp mutații, oricum mici schimbări în condiția omului.

Timpul și spațiul au fost totdeauna marile provocări pentru om. Omul a depus eforturi neîncetate să domine atât spațiul cât și timpul. Ce a făcut cu timpul economisit, ce a câștigat de pe urma faptului că în loc de două ore ca să parcurgă o distanță a cheltuit numai o oră, nu se știe. Am greși spunând că nu a făcut nimic, că a risipit timpul câștigat. Revista de antroplogie urbană trebuie să fie pregătită să semnaleze și să anticipeze problemele care vor apare în spațiul urban, și să aibă soluții pentru rezolvarea lor. Cu alte cuvinte, să fie un proiect cu orientare spre viitor, valorizând însă etapele trecutului prin simptomele prezentului.    

Lansarea Revistei de Antropologie Urbană va avea loc în ziua de 16 mai, începând cu orele 19.00 la Grand Hotel Continental (detaliile privind spațiul destinat evenimentului vor fi oferite de recepția hotelului).

Organizatorii evenimentului:

Asociația pentru Antropologie Urbană, Editura Oscar Print și Grand Hotel Continental

Parteneri: Institutul de Antropologie «Francisc Rainer» al Academiei Române, Societatea Academică de Antropologie, Facultatea de Urbanism - Secția Amenajarea și Planificarea Peisajului – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Parteneri media: Radio România Cultural, onlinegallery.ro, bucurestiivechisinoi.ro,

 e-antropolog.ro

Revista de Antropologie Urbană este publicată de editura Oscar Print (cotată CNCSIS). 

Vor participa la prezentarea revistei:

-          Acad.Constantin Bălăceanu-Stolnici - Director Onorific al Institutului de Antropologie „Fr.Rainer” – Academia Română

-          Dr.Cristiana Glavce – Director al Institutului de Antropologie „Fr.Rainer” – Academia Română

-          Antoine Heemeryck– Phd., Maître de conférence - Université Spiru Haret, Chercheur Associé UMR 201 "Développement et sociétés" Paris I-Panthéon-Sorbonne

-          Adrian Majuru– Phd, Prof.asociat. Facultatea de Urbanism, UAUIM „Ion Mincu” – București

Vă așteptăm să fiți alături de noi.

Adrian Majuru

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro