Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Ziua Internațională a Muzeelor

Sâmbătă, 18 Mai 2013 , ora 15.24
 

Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor

18 mai 2013, la Muzeul Național al Țăranului Român

La Muzeul Național al Țăranului Român, sâmbătă, 18 mai 2013, de Ziua Internațională a Muzeelor și de Noaptea Europeană a Muzeelor, expoziția permanentă și expozițiile temporare vor fi deschise, cu intrare liberă, în intervalul 10.00 - 20.00.

În acest an, tema Zilei Internaționale a Muzeelor este Muzeele (memorie + creativitate)= progres social.

În curte și la Clubul Țăranului, între orele 20.00 și 23.00, se vorbește, se gătește, se cântă și se aude aromânește. Se organizează expoziție de fotografie veche, muzică, dansuri și bucate bine gătite.

Program:

10.00 - 20.00Vizitarea expoziției permanente și a expoziției ORAVITZAN, deschisă în sălile Irina Nicolau, Oaspeți și Foaier. Intrarea liberă.

10.00 - 23.00Expoziție de fotografie Aromânii. Trecutul prezent, la Sala Acvariu. Intrarea liberă.

Nu se va putea spune niciodată îndeajuns ce minunat prinos aduc în viața noastră națională frații noștri aromâni, așa de puțini la număr și așa de bogați în fapte, poate și pentru că în ei e mai multă adevărată romanitate și mai veche decât la noi.

(Nicolae Iorga, Oameni care au fost).

Cărvănari, crescători de animale sau luptători, aromânii sunt mai puțin cunoscuți ca întemeietorii primului Imperiu român (sic!), dar au rămas în schimb în istoria Europei ca evergheți, contribuind la edificarea unor importante monumente de arhitectură europeană, sau la finanțarea unor ample proiecte culturale. Începând cu secolul al XVIII-lea, aromânii au fost o prezență masivă în Europa, în calitate de armatoli, meșteșugari și negustori.

Pentru fotografie, aromânii au avut o veritabilă slăbiciune. Pozau în grupuri mari, așezați conform ierarhiei sociale, îmbrăcați în costumul marcat de obiecte simbolice, pe fundalul de piatră al caselor de munte sau se lăsau imortalizați în timpul ocupațiilor cotidiene.

Arhiva de Imagine aMuzeului Național al Țăranului Român deține o colecție de 150 fotografii de la începutul secolului XX, care documentează vizual viața de fiecare zi, ca și obiceiurile aromânilor din Balcani. Realizate de frații Milton și Ianache Manakia, fotografiile vădesc o forță estetică neobișnuită pentru niște imagini documentare, dar care nu știrbește cu nimic doza de autentic a informației vizuale înregistrate.

10.00 - 24.00Piața Țărănească, târg în Curtea interioară. Intrarea liberă.

16.30 - 17.30Recital de cameră susținut de Fonetic Quintet, la Sala Oaspeți, în cadrul expozițieiORAVITZAN. Intrarea liberă.

Fonetic Quintet a fost remarcat în anul 2002 de către scriitorul și regizorul Petru Maier-Bianu la primul lor recital susținut la Palatul Suțu din București. Din acel moment ansamblul a susținut numeroase recitaluri în diverse locații din țară și din străinătate fiind invitați de onoare în cadrul unor evenimente importante care au avut loc în Japonia, Franța etc. Membrii ansamblului, Gabriela Petecilă - flaut, Ana Maria Radu - oboi, Bogdan Gugu - clarinet, Ionuț Emil Mardare - fagot, Cristian Borca - corn, sunt tineri cu un palmares remarcabil, susținând concerte pe scene cunoscute din străinătate alături de orchestre și dirijori de prestigiu.

20.00 - 23.00Muzică tradițională cu Grupul vocal bărbătesc aromânesc Boatsea Pindului șiTaraful Ionel Tudorache, în Curtea interioară. Intrarea liberă.

Grupul vocal bărbătesc Boatsea Pindului,condus de Vasile Anastase Topa a luat ființă în anul 2002 din dorința de a duce mai departe cântecul și obiceiurile aromânești, precum și portul tradițional de peste 200 de ani. De la înființare și până în prezent grupul a participat la numeroase festivaluri și simpozioane naționale (Sighișoara, Săpânța, Constanța, Brașov, Timișoara etc.) și internaționale (Bulgaria, Serbia, Republica Macedonia).

Taraful Ionel Tudorache este un taraf de restaurant care cântă muzică lăutărească de modă veche. Primașul tarafului, Ionel Tudorache, este și solist vocal. Instrumentele folosite de către lăutari sunt vioară, țambal mic, acordeon și contrabas. Taraful Ionel Tudorache a susținut diferite concerte în țară și în străinătate, bucurandu-se de aprecieri de la muzicologi și etnomuzicologi de renume. Iubitorii de muzică lăutărească din capitală îi pot asculta la Restaurantul Șarpele Roz.

20.00 - 23.00Bucate tradiționale aromâne pregătite de Ioana Corduneanu și Mihaela Bajdechi, la Clubul Țăranului.

Parteneri:Societatea Culturală Aromână din București, Clubul Țăranului

Parteneri media:24-Fun, Radio Romania, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo,Arhitext, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, TV City, LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, Port.ro, b365.ro,onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro,www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, www.cooperativaurbana.ro,www.comunicatedepresa.ro, www.meidaiq.ro.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro