Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Jocurile Francofoniei

Sâmbătă, 7 Septembrie 2013
 
Romania la Jocurile Francofoniei de la Nisa : muzica, arte traditionale si cultura tanara

Romania va fi reprezentata la Jocurile Francofoniei, desfasurate in perioada 7-15 septembrie 2013 la Nisa, in Franta, de o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului, Autoritatea Nationala pentru Turism si Consulatul Onorific al Romaniei la Nisa.

Ajunse la cea de-a VII-a editie, Jocurile Francofoniei au loc sub egida Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF). Organizata la fiecare patru ani, manifestarea reuneste peste 3000 de tineri sportivi si artisti din tarile spatiului francofon.

Participarea romaneasca va cuprinde un concert sustinut de Gheorghe Zamfir impreuna cu taraful sau, o expozitie de ie romaneasca, demonstratii de olarit (ceramica de Horezu), tesaturi traditionale (covoare si tesaturi oltenesti) si sculptura mica (inclusiv icoane din lemn), precum si demonstratii de artele strazii, expozitii de pictura, povesti si povestitori.

Gheorghe Zamfir - 50 de ani pe scena - O viata de om daruita muzicii universale, naiului, folclorului romanesc, naturii, animalelor si multor altor pasiuni, fac din Maestrul Gheorghe Zamfir unul dintre cei mai remarcabili artisti actuali. Este autor a peste 300 de lucrari in stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental si simfonic, a vandut peste 120 milioane de discuri pe toata planeta si are peste 160 de albume inregistrate.

Demonstratiile de olarit vor fi oferite de Ion Ratezeanu, mester olar din Targu Jiu. Profesor la Scoala Populara de Arta din Targu Jiu, participant constant la targurile mestesugarilor organizate in tara si in strainatate, Ion Ratezeanu pastreaza traditia obiectelor casnice de ceramica, in principal strachinile si oalele de lut, care sunt si azi identice cu cele din Galesoaia de acum o suta de ani. Creativitatea lui se manifesta in domeniul ceramicii decorative. Activitatea sa a fost rasplatita cu Marele Premiu si Trofeul Targului National al Mesterilor Populari din Romania, organizat la sfarsitul lui noiembrie 2009 la Craiova.

Artista Filomena Tistere din Sohodol, Tismana, jud. Gorj, va prezenta o colectie de tesaturi populare traditionale. Cea mai tanara dintre mesterii instructori de la Scoala Populara de Arta din Targu Jiu prezenti la marile targuri de arta populara, Filomela a invatat sa tese de la mama. A participat la nenumarate targuri de turism in tara si in strainatate si a avut o expozitie personala la Campina. De fiecare data, a dus cu ea ghergheful, pentru ca vizitatorii sa poata vedea cu ochii lor cum se lucreaza.

Excelent tamplar, mai ales in domeniul mobilierului si al usilor sculptate, Nicu Vaideanu, din Pestisani, s-a apropiat mai tarziu de sculptura mica, de tehnica machetei ori de cea a icoanei de vatra, specifica Tarii Jiului de Sus. Progresele pe care dascalul le-a facut laolalta cu elevii sai arata intelegerea profunda a resorturilor si reperelor estetice pe care mesterul popular din arealul gorjean si oltenesc le-a perpetuat. Nicu Vaideanu face din lemn coloane ale infinitului si porti ale sarutului care incap in palma.


DIRECTIA COMUNICARE

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro