Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Lansarea în România a programului de burse

Miercuri, 25 Septembrie 2013 , ora 10.00
 

Burse și cooperare instituțională finanțate prin mecanismul SEE


În data de 25 septembrie 2013, începând cu ora 10.00, Ministerul Educației Naționale organizează la sediul său din Str. Gen. Berthelot nr.28-30, sector 1 București, camera 43, evenimentul oficial de lansare în România a programului "Burse și cooperare interinstituțională în domeniul învățământului superior", din cadrul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014 (SEE), program pentru care Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) este desemnată Operator de Program.

Schema de "Burse și cooperare interinstituțională în domeniul învățământului superior" se află la a doua rundă de implementare în România (prima rundă derulându-se pe parcursul anului universitar 2009-2010 și în primul semestru al anului academic 2010-2011, cu o valoare totală de 1.100.000 Euro). Pentru cea de-a doua rundă a programului s-au alocat 4.444.444 Euro, din care 4.000.000 Euro provin de la țările donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein), restul fiind cofinanțare din partea statului român.

Scopul programului de "Burse și cooperare interinstituțională în domeniul învățământului superior" este de a sprijini studenții din orice ciclu de studiu și personalul din universitățile românești pentru realizarea de mobilități transnaționale în Norvegia, Liechtenstein și Islanda. Sunt finanțate și mobilitățile în România ale studenților și ale personalului din instituțiile de învățământ superior din Norvegia, Liechtenstein și Islanda. De asemenea, se vor finanța proiecte de cooperare între universitățile din România și statele donatoare, cu scopul întăririi relațiilor de cooperare academică între țări.

Principalii beneficiari instituționali ai Vizitelor pregătitoare, ale Proiectelor de mobilitate pentru studenți și personal din universități și aleProiectelor de cooperare interinstituțională vor fi universitățile din România care dispun de o Cartă Erasmus aprobată de Comisia Europeană, având ca parteneri instituții similare sau organizații de stagiu din statele donatoare. În proiectele de cooperare interinstituțională, se mai pot asocia ca parteneri: universități, institute de cercetare, companii și ONG-uri, atât din statele membre cât și din celelalte țări beneficiare ale Mecanismului SEE.

Mai multe informații găsiți pe www.see-burse.ro și pe www.eeagrants.org.

Spațiul Economic European (SEE) a fost creat în 1994, ca o zonă de liber schimb între Comunitatea Europeană (CE) și Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS). SEE reunește Statele Membre ale Uniunii Europene (UE) și 3 dintre Statele AELS (Norvegia, Islanda și Liechtenstein), într-o piață internă bazată pe libera circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor. Pe 21 martie 2012 s-a semnat Memorandumul de înțelegere între guvernul României și guvernele din Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009 - 2014, prin care României i se alocă fonduri în valoare de 176.443.750 Euro.

ZIUA EUROPEANĂ A LIMBILOR - 26 septembrie

"LinguaFEST 2013"

Evenimentul va avea loc la Reprezentanța Comisiei Europene în România

Adresa: str. Vasile Lascăr nr. 31, București, website http://ec.europa.eu/romania

10.00 - 10.30 - Sosirea invitaților și înregistrarea lor

10.30 - 11.00 - Cuvânt de deschidere și alocuțiuni de bun venit

Dl. Niculae Idu - Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România

D-na Enikő Katalin Lacziko - Secretar de stat, Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice

D-na Marinica Stoian - Ministerul Educației Naționale (tbc)

Dl. Augustin Mihalache - Ministerul Educației Naționale (tbc)

D-na Monica Calotă - Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Ceremonia de acordare a Certificatului lingvistic european

11.00 - 11.15 - Prezentarea marelui premiu European Label of Labels, atribuit proiectului "EuroIntegrELP", coordonat de PROSPER - ASE Language Center

11.15 - 11.30 - Prezentarea proiectului centralizat "Nellip Net" (2012 - 2014) - o analiză a proiectelor și a inițiativelor candidate la European Language Label

11.30 - 12.30 - Ceremonia de acordare a Certificatelor lingvistice europene (European Language Label)

- Distincția individuală - preuniversitar

- Distincția individuală - academic

- Prezentări: Asociația "Shakespeare School pentru Educație", București; Școala Gimnazială "Sfântul Andrei", Brăila; Școala Gimnazială "Ion Creangă", Cluj; Inspectoratul Școlar Județean Prahova.

12.30 -13.00 - Lansarea Publicației ELL, ediția 2013

13.00 - 15.00 Prânz

Cafenea literară interculturală

15.00 - 18.00 - Cafenea literară interculturală cu tema "Cetățenie europeană și dialog intercultural".

În deschidere - lecturarea în mai multe limbi europene a textului intitulat "Simțul european al ordinii" de către reprezentanții institutelor culturale ale ambasadelor.

Moderator - dna Monica Loloiu, Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Invitați - scriitori care se exprimă în limbile minorităților naționale din România:

o Joachim Wittstock, Sibiu - prozator, minoritatea germană;

o Csaba Szekely, Tg. Mureș - dramaturg, minoritatea maghiară;

o Slavomir Gvozdenovici, Timișoara - poet, minoritatea sârbă;

o Gheorghe Schwartz, Timișoara - prozator, minoritatea evreiască;

o Emin Emel, Constanța - poetă, minoritatea turcă;

o Corneliu Irod, București - prozator, minoritatea ucraineană.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro