Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Festival international

Joi, 19 Septembrie 2013
 

România este țară invitată de onoare a celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Tbilisi, ce va avea loc în perioada 19 septembrie – 8 octombrie, în capitala Georgiei. Regizorul Silviu Purcărete va fi prezent, alături de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, cu două montări excepționale ale spectacolelor „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett și „Călătoriile lui Gulliver” după Jonathan Swift.

Festivalului Internațional de Teatru de la Tbilisi / თბილისისსაერთაშორისოთეატრალურიფესტივალიa fost fondat în 2009, la inițiativa primăriei orașului Tbilisi, ca o platformă de cooperare culturală, ce își propune să aducă împreună cei mai reprezentativi artiști din Europa și din Asia. Considerat unul dintre cele mai importante evenimente de artele spectacolului din Caucaz, Festivalul de la Tbilisi aduce în fața publicului un program provocator care generează schimburi culturale importante între Georgia, Caucaz și celelalte părți ale lumii. Programul festivalului este structurat în trei secțiuni, cu peste 350 de artiști invitați: programul internațional/ sezonul georgian/ ateliere, seminarii și expoziții.

„Așteptându-l pe Godot” este prima producție a Teatrului Național din Sibiu, ce va fi prezentată în programul festivalului din acest an. Reprezentația spectacolului va avea loc marți, 24 septembrie, ora 20:00, în Sala Mare a Teatrului Dramatic de Stat Kote Marjanishvili. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Constantin Chiriac, Marian Râlea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Alexandru Nicoară și muzicienii Sena Ducariu, Aurel Tancu și Lacrima Maria Stănescu. „Așteptându-l pe Godot” vorbește despre sentimente și emoții rămase până acum neexprimate, montarea lui Silviu Purcărete având ca suport traducerea lui Gellu Naum. „Așteptându-l pe Godot”  a avut premiera pe data de 18 decembrie 2005 și a fost prezentat pe unele dintre cele mai importante scene ale lumii, printre care Festivalul de la Seul, Bogota, Trabzon și Liverpool.

Cea de-a doua producție a Teatrului Național din Sibiu va avea două reprezentații, programate miercuri, 25 septembrie, respectiv joi, 26 septembrie, de la orele 20.00, pe scena Teatrului de Stat Shota Rustaveli. „Călătoriile lui Gulliver” este un spectacol cu un impact vizual puternic, construit pe o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey și reunește aspecte sociale și culturale ale lumii din jurul nostru, explorând teme ca visul, călătoria, exilul, emigrarea și singurătatea. Seria de exerciții scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete își propune o abordare inedită a romanului lui Swift în care fantezia se împletește cu o aspră satiră politică. Scenografia spectacolului poartă semnătura lui Dragoș Buhagiar, iar din distribuție fac parte actorii Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureșan, Adrian Neacșu, Alexandru Nicoară, Eduard Pătrașcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei și Corina Vișinescu. „Călătoriile lui Gulliver” este un proiect cultural demarat în parteneriat cu Festivalul Internațional de la Edinburgh și finanțat cu sprijin de la Administrația Fondului Cultural Național.

Mai mult decât atât, publicul georgian și criticii de specialitate vor avea șansa să se întâlnească cu actorii români într-o serie de dezbateri organizate la sediul teatrelor gazdă. Actorul Cosntantin Chiriac, directorul Teatrului Național din Sibiu va conduce un workshop despre management cultural contemporan la Youth Theatre Tbilisi. Evenimentul va avea loc miercuri, 25 septembrie, de la ora 12:00. De asemenea, regizorul Silviu Purcărete va participa în calitate de invitat special la o masă rotundă cu tineri regizori și critici de teatru. Evenimentul va avea loc vineri, 27 septembrie, ora 11:00, la Royal District Theatre. „Vom avea, de asemenea, întâlniri cu conducerile celor mai importante universități din Tbilisi. Stabilim o punte între Caucaz și Sibiu, pentru că avem acolo un regizor important, Levan Tsuladze, cu care ne dorim să lucrăm. Se vor auzi foarte multe lucruri în viitor despre această întâlnire.”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național din Sibiu. De asemenea, Ministerul Culturii din Georgia va organiza joi, 26 septembrie, ora 12:00, o recepție dedicată acestui sezon teatral românesc de la Tbilisi.

Festivalul se va încheia cu un showcase național de patru zile în cadrul căruia va fi prezentată o selecție de zece producții georgiene. Programul dedicat teatrului românesc include, de asemenea, spectacolul „derdiedans” după un concept de Florin Fieroriu, la Teatrul German de Stat din Timișoara, ce va fi prezentat luni, 22 septembrie, pe scena Teatrului Dramatic de Stat Kote Marjanishvili.

Turneul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din România, al Institutului Cultural Românesc și al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din România.

**

Regizorul Silviu Purcărete a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (1974, clasa prof. Valeriu Moisescu). A lucrat la Piatra Neamț, Constanța, București și, din 1988, la „Teatrul Național” din Craiova, unde a realizat spectacolele care l-au consacrat, după 1990, pe plan mondial: „Piticul din grădina de vară” de Dumitru Radu Popescu (1989) și „Ubu Rex cu scene din Macbeth” de Alfred Jarry și William Shakespeare (1990), urmate, la același teatru, de „Titus Andronicus” de Shakespeare, „Phaedra” după Euripide și Seneca, „Danaidele” și „Orestia” de Eschil, „Noaptea de la spartul târgului” (A douăsprezecea noapte) și „Măsură pentru măsură” de Shakespeare. Alte spectacole: „Richard al III-lea” de Shakespeare, „Decameronul” după Boccaccio, „Trei surori” de Cehov, „Don Juan” de Molière, „Troilus și Cresida” de Shakespeare, „Pilafuri și parfum de măgar” după „O mie și una de nopți”, „Cumnata lui Pantagruel” după prozele lui François Rabelais, „Faust” de J.W. Goethe (2007, la Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu, spectacol care a obținut un notabil succes la Festivalul de la Edinburgh, ediția 2009), „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, „Metamorfozele” după Ovidiu, precum și spectacole de operă. A lucrat la teatre din Anglia („Royal Shakespeare Company”, „Nottingham Playhouse”), Austria („Burgtheater”), Franța („Théâtre de l'Union”), Norvegia (Teatrul Național din Bergen, „Det Norske Teatret”, Oslo), Portugalia („Teatrul Național São João”), Ungaria (Teatrul "Katona József” din Budapesta și Teatrul „Csokonai” din Debrecen), precum și la Operele din Bonn, Cardiff, Viena, Essen. În 1996 devine director al Centrului Dramatic din Limoges, pentru care produce câteva spectacole și unde creează o școală pentru tineri actori.

Este distins cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor și cu titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în Franța. A obținut Premiul Criticii și Premiul pentru excelență artistică al „Fundației Hamada”, în cadrul „Festivalului Internațional de la Edinburgh” (1991), Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la „Festivalul Americilor” de la Montreal (1993), Premiul „Golden Globe Peter Brook” pentru cea mai bună regie teatrală (1995), Premiul Criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996), Premiul special al juriului la Festivalul Internațional Shakespeare de la Gdansk (2006), Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie (1993 și 2005) și Premiul UNITER pentru Excelență (1997 și 2010 – cu echipa spectacolului „Faust” al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu), iar în 2012 primește Premiul Herlad Angel Award al Festivalului Internațional de la Edinburgh pentru producția „Călătoriile lui Gulliver”. 

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro