Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Muzeul "Antipa" - vizite senzoriale

Joi, 31 Octombrie 2013 , ora 13.00
 

Joi 31 octombrie 2013, Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" lansează produsele culturale ale proiectului "Vizite senzoriale - Sensory Visits", dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere. Acestea vor putea "vedea", auzi și "simți" piesele din expunerea permanentă a Muzeului. Proiectul a fost realizat cu finanțarea acordată de către Fundația Orange România și s-a derulat de-a lungul a 12 luni.

"Vizite senzoriale - Sensory Visits" continuă seria proiectelor de accesibilizare a patrimoniului "Antipa" pentru persoanele cu deficiențe de vedere din România. Cele două finanțări consecutive (2012 și 2013), acordate de către Orange și Fundația Orange România în valoare de 70.000 euro au inițiat și continuat transformarea Muzeului Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din București, într-un Muzeu al tuturor vizitatorilor. Prin inovațiile muzeotehnice și de accesare a informației conexe pieselor prezentate, s-a urmărit accesibilizarea și adaptarea patrimoniului deținut la nevoia de cunoaștere și aprofundare a informațiilor științifice de către cei cu deficiențe de vedere dar, și conștientizarea de către aceștia a avantajelor de percepție pe care le poate oferi cercetarea tactilă a unei piese de muzeu.

În cadrul proiectului s-au realizat 4 standere în care sunt expuse cochilii de moluște, tipuri de pene și eșantioane de blănuri aparținând unor specii autohtone și din fauna mondială, care fac posibilă interacțiunea vizitatorilor cu deficiențe de vedere cu piesele muzeale, în mod obișnuit, interzise atingerii. Din cele 21 de basoreliefuri realizate anul trecut, tot pentru persoanele cu dizabilități vizuale, 17 au fost completate cu "glasurile" animalelor reproduse în lucrările murale, pentru a completa și îmbogăți informația științifică câștigată prin pipăirea lor.

Nu în ultimul rând, proiectul a inclus și realizarea unui "Ghid de prezentare a expunerii permanente a Muzeului Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa", lucrare a cărei ilustrație a fost tipărită în relief și explicată în Braille. Această lucrare special dedicată nevăzătorilor este primul produs cultural de acest gen din România.

"Cunoscuți pentru sensibilitatea deosebită dar și pentru acuitățile tactile de excepție, ne dorim ca și vizitatorii cu dizabilități de vedere să se simtă în Muzeul "Antipa" ca toți ceilalți care ne sunt deja fideli. Îi așteptăm pe toți, fie ei elevi ai școlilor pentru ambliopi sau adulți cu deficiențe de vedere să "vadă", să audă și să "simtă" o parte a patrimoniului din "Antipa", un Muzeu care este și al lor, un Muzeu al tuturor" - a declarat Dr. Aurora Stănescu, din cadrul Departamentului Relații Publice, Marketing Cultural și Programe Educaționale.

"În acești doi ani de colaborare, Muzeul "Antipa" s-a transformat într-un muzeu incluziv, nu doar într-unul unul accesibil și este un model în România în ceea ce privește accesibilizarea senzorială. Ne bucurăm că am putut să contribuim la acest demers și ne vom strădui în continuare să înlesnim accesul la cultură, educație si sănătate pentru persoanele cu deficiențe de auz si văz" - a declarat Amalia Fodor, Director al Fundației Orange România.
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro