Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Invitație la tango și nu numai pe scena Sălii Radio

Miercuri, 6 Noiembrie 2013 , ora 19.00
 

Invitație la tango și nu numai pe scena Sălii Radio,

în compania ansamblului MUSICA VIVA

Ansamblul MUSICA VIVA - ANDREEA BUTNARU, pian (inițiatoarea proiectului), ANDREI THEODORU, clarinet și FLORIN MITREA, violoncel - care a prezentat numeroase proiecte inedite, la interferența între arte (muzică, arte plastice, teatru, literatură), susține miercuri, 6 noiembrie (19.00) un recital la Sala Radio. Invitat special al evenimentului este acordeonistul FERNANDO MIHALACHE, unul dintre cei mai activi și apreciați muzicieni români dedicați acestui instrument, cu o prezență constantă pe scene din țară și străinătate, într-o varietate de genuri artistice, de la spectacole muzicale sau de jazz, la recitaluri camerale.

Seara muzicală se va constitui într-o plăcută invitație imaginară la dans, pe acordurile pasionale specifice tango-urilor lui Astor Piazzolla. Programul serii va fi de asemenea completat cu partituri ce stârnesc de fiecare dată aprecierea publicului de pretutindeni, semnate de Gershwin (Trei preludii pentru pian, aranjament pentru cvartet cu acordeon de Ioan Dobrinescu), Prokofiev (Sonata în do major, op.119, pentru violoncel și pian) sau Glinka (Trio Pathétique pentru pian, clarinet și violoncel).

Printre proiectele anterioare susținute de Musica Viva se află "Haydn Inedit" (2009), spectacolul sincretic "Sunet, Materie, Cuvânt" (2010), "Beethoven - Integrala trio-urilor cu pian" (2011-2012) și "Dialogurile cu muzică" (2013) - o serie de spectacole, concerte și cursuri profesionale, realizate în colaborare cu Fundația Calea Victoriei și Universitatea Națională de Muzică București. Concertele ansamblului au fost înregistrate și fonotecate de Radio România începând din 2008, iar în 2013 Musica Viva va fi unul dintre ansamblurile selectate de BBC Radio Classic să reprezinte Ziua României (1 decembrie 2013) în transmisiile Radio-urilor UER.

Palmaresul tinerei pianiste ANDREEA BUTNARU numără peste 20 premii obținute la concursuri naționale și internaționale, apariții solistice în Europa și Asia, precum și cursuri de specializare cu pianiști renumiți. Andreea Butnaru a concertat pe importante scene din România, Germania, Belgia, Ucraina și Japonia și a avut numeroase apariții la posturi de radio și televiziune, precum TVR, BBC Classic, Radio România Cultural și Radio România Muzical. De asemenea, a participat la numeroase înregistrări și a susținut o serie de concerte transmise în direct pe canale audio-video din Europa și Canada.

Din anul 2008 pianista este asistent universitar al Universității Naționale de Muzică București, specializarea muzică de cameră. Activitatea profesională deosebită și promovarea valorilor artistice muzicale românești pe scenele lumii i-au adus titlul de "Artist de Onoare" al României, decernat cu ocazia participării sale la Festivalul Enescu de la Berlin, din octombrie 2005.

Recitalurile și aparițiile publice atât în România, cât și în Germania, Italia, Spania și Japonia i-au adus violoncelistului FLORIN MITREA premii naționale și internaționale, atât solo, cât și în formații camerale. Florin Mitrea este o prezență constantă în transmisiunile radio ale posturilor de profil, începând cu anul 2000 și până în prezent, numeroasele sale recitaluri solo și de muzică de cameră fiind transmise în direct, înregistrate și fonotecate, atât în țară, cât și peste hotare. A fost invitat să reprezinte România la Expo 2005 și în cadrul « World Philharmonic Orchestra » în cele mai importante evenimente ale UNICEF - 2006 la Paris.

Pasionat de repertorii inedite, Florin Mitrea a inițiat și organizat concerte în cadrul stagiunii camerale Radio, unul dintre acestea fiind dedicat formațiilor compuse exclusiv din violoncele. În același timp, a participat la crearea conceptului MUSICA VIVA, alături de pianista Andreea Butnaru, precum și la coagularea uneia dintre cele mai inventive formații de rock românești: Circa 7, alături de care a înregistrat albumul "La rece" și a întreprins turnee de promovare.

Clarinetistul ANDREI THEODORU, câștigătorul din 2002 al concursului internațional Jeunesses Musicales Romania, are în palmaresul său premii la prestigioase concursuri naționale și internaționale, precum și participări la cursurile de măiestrie ale maeștrilor clarinetului. Activitatea sa solistică include concerte și recitaluri solo, precum și proiecte camerale, atât în România, cât și în Italia și Elveția. Începând din 2005, Andrei Theodoru este membru al Orchestrei Naționale Radio. În anul 2007 este cooptat în realizarea artistică a proiectului "Musica Viva".

FERNANDO MIHALACHE a colaborat cu instituții de prestigiu ca Teatrul Național București, Opera Națională București sau Teatrul Național de Operetă și a participat la festivaluri precum "Festivalul Enescu", Festivalul "Jazz Blues&More", Festivalul Internațional de Jazz, "Bucharest Music Film Festival" și la spectacole prezentate la Sala Radio și Ateneul Român.

În cadrul "M.T. Band" (Germania) Fernando Mihalache se află în postura de instrumentist polivalent: keyboard, acordeon, nai. Alături de vibrafonistul Alexandru Anastasiu a pus bazele "Accord Vibes", un proiect de anvergură (acordeon, vibrafon și contrabas - Michael Acker), unic în România. Un alt proiect interesant prin asocierea timbrală (flaut, acordeon, pian și contrabas) cât și prin repertoriul abordat este "Maxim Quartet". Doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică București și cadru didactic asociat al instituției, Fernando Mihalache susține în prezent primul curs de acordeon din istoria universității.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.rosau www.orchestreradio.com.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro