Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Film german

Joi, 7 Noiembrie 2013 , ora 17.15
 

Deschiderea festivalului - 9 noiembrie 2013

9 noiembrie 2013, ora 17:15

Sursele vieții

Quellen des Lebens (2013)
de Oskar Roehler
În cronica de familie "Sursele vieții", Roehler ilustrează de o manieră emoționantă și cu mult umor povestea lui Robert Freytag și a familiei lui, care cuprinde trei generații - precum și povestea Republicii Federale a Germaniei. Filmul are la bază autobiografia lui Roehler ("Origine") și beneficiază de o distribuție excepțională, chiar și a rolurilor secundare (Jürgen Vogel, Moritz Bleibtreu, Kostja Ullmann).

Oskar Roehler poate fi considerat copilul teribil al filmului german. În 2005 a fost elogiat pentru ecranizarea romanului lui Michel Houellebecq, "Particule elementare". În 2010 s-a aflat în centrul unei controverse la Berlinală, cu drama lui satirizantă despre regimul nazist, "Jud Süss - Film fără conștiință".

9 noiembrie 2013, ora 20:30

Spectacol de Gală

Oh Boy!

de Jan Ole Gerster (2012)

"Știi senzația aceea, când oamenii din jur ți se par ciudați? Și cu cât stai mai mult pe gânduri, cu atât mai limpede vezi că nu oamenii, ci tu însuți ești problema." Celebrat drept filmul suprem despre Berlin și portret sufletesc al generației de treizeci de ani, filmul a fost comparat cu operele timpurii ale lui Jim Jarmusch. "Oh Boy!" este debutul regizoral al lui Jan Ole Gerster, totodată și scenarist al filmului. Pelicula a avut un succes surprinzător la publicul din Germania și a fost distinsă cu numeroase premii, printre care Premiul German pentru Film în categoriile cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun regizor și cel mai bun actor. În prezența producătorului Alexander Wadouh.

10 noiembrie 2013, ora 18:30

Cădere liberă

Freier Fall (2012)
de Stephan Lacant
"Cădere liberă" reprezintă tânăra și puternica cinematografie germană. Fără a-și judeca sau condamna propriile personaje, Stephan Lacant descrie, în filmul său de debut, drama unui bărbat aflat în plină cădere liberă din confortul său existențial. Filmul a fost prezentat în deschiderea celei de-a 63-a Berlinale, la categoria "Perspectivele filmului german", și a primit critici extrem de favorabile, precum și calificativul "foarte valoros".
Stephan Lacant s-a născut în 1972 la Essen, a studiat regie la Stella Adler Acting Conservatory și la New York Film Academy. Trăiește și activează ca scenarist și regizor la Berlin. Pentru "Cădere liberă", lui Lacant i-a fost decernat premiul de regie al Festivalului de Film Artistic Mecklenburg-Vorpommern.

10 noiembrie 2013, ora 20:30

Două vieți

Zwei Leben (2012)
de Georg Maas
Alături de familia sa, Katrine duce o viață fericită în Norvegia. Secretul pe care îl ascunde însă poate avea urmări grave: este copilul făcut de o norvegiancă cu un un soldat al forțelor de ocupație germane și a fost dusă de naziști în Germania, unde a crescut într-un orfelinat. După război a trăit în Germania de Est și a cooperat cu serviciile secrete RDG-iste. Pe la douăzeci și ceva de ani, Katrine a fugit din RDG în Norvegia pentru a-și căuta mama biologică. Acum însă un avocat german vrea să aducă în atenția Curții Europene de Justiție crimele comise de naziști împotriva copiilor, și le roagă pe Katrine și mama ei să depună mărturie. Iar Katrine se cufundă din ce în ce mai mult într-o încrengătură de echivocuri, minciuni și trădare. Cine e ea cu adevărat?
Georg Maas este scenarist și regizor liber-profesionist. În plus, realizează videoclipuri, instalații video și filme industriale, fiind activ în domenii precum dramaturgie și montaj. "Două vieți" este propunerea Germaniei pentru nominalizarea la Premiile Oscar, la categoria "Cel mai bun film străin 2014".

Masă rotundă
Dumincă, 10 noiembrie, ora 16:30, Librăria Bastilia

Covorul roșu pentru tineri

O discuție despre succes sau eșec în industria filmului
Ce separă grâul de neghină în industria de film? De ce unii dintre tinerii talentați au succes, iar alții nu trec mai departe de filmul de absolvire a facultății de film? Există criterii de succes pentru o carieră în industria filmului?
Acestea sunt câteva dintre problemele pe care le va discuta regizorul, producătorul și cameramanul germano-român Alexander Nanau cu regizori și producători din Germania și România. Alte teme abordate vor fi pregătirea profesională oferită de școlile de film din Germania și structurile de finanțare pentru industria filmului.
La discuție vor participa:
Andrei Crețulescu, producător/regizor/scenarist/critic de film și curator al Zilelor Filmului German
Alexander Wadouh, producător de succes al filmului de debut german "Oh boy!"
Iulia Rugină, regizoarea filmului românesc de debut "Love Building"
Jan Speckenbach, artist media și regizor al filmului de debut "Die Vermissten"
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro