Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Fundatia Calea Victoriei

Luni, 18 Noiembrie 2013 , ora 19.00
 

Proiecte ale fericirii in gandirea europeana

Fundatia Calea Victoriei va invita luni 18 noiembrie, ora 19:00, la atelierul Proiecte ale fericirii in gandirea europeana, sustinut de Nicolae Dragusin.

Pentru multi, fericirea consta in realizarea dorintelor. Dar odata realizate, dorintele nu mai aduc fericire. Atunci nici aspiratia realizarii dorintelor nu poate fi numita fericire. Situata intre aceste doua frontiere ostile, fericirea ia forma visului sau a imaginatiei, adica a visului cu ochii deschisi.

La curs, vom descoperi ca fericirea nu e o stare (ce consta in realizarea dorintelor sau simpla aspiratie de a vedea implinit ceea ce dorim), ci un proiect. Mai exact, un proiect utopic. Genul utopic in gandirea europeana insinueaza ca fericirea ca proiect presupune cunoasterea acesteia. Dar a dori fericirea nu coincide cu a cunoaste fericirea.

Dorinta fericirii se bazeaza pe cautarea ei la nivel individual, intr-o reteta inaplicabila altora. Astfel, dorinta fericirii se preteaza doar la un nivel existential: calugarul zavorat sau stalpnic, ori mondenul afabil.

Dimpotriva, proiectul fericirii inseamna cunoasterea fericirii intr-un mod colectiv. Cunoasterea fericirii se preteaza la nivel intelectual, de unde si posibilitatea dedublarii: nefericitul care scrie despre cum poate fi realizata fericirea. Cyrano de Bergerac, de pilda, va ramane un scriitor de utopie, dar si un obiect de fascinatie. Astfel, utopia devine o forma de a cunoaste fericirea.

Cum va fi fost cunoscuta aceasta fericire?, iata intrebarea centrala a cursului care va jalona urmatoarele cinci intalniri:

1. Sesiune introductiva: tipuri de utopii, polisemia termenului, etc.

2. Utopii in Antichitate si Evul Mediu tarziu: Platon, Morus, Campanella.

3. Utopii in Modernitate: Cyrano de Bergerac, Rousseau, Cabet, Owen, Marx.

4. Utopii inversate: Huxley, Orwell.

5. Sesiune concluziva: utopia drept constituent al naturii umane?

Lector: Nicolae Dragusin

Data incepere: 18 Noiembrie 2013; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5

Frecventa: saptamanal, luni

Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro