Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Concurs pentru vioara Stradivarius-Elder

Luni, 18 Noiembrie 2013
 

Vioara Stradivarius Elder-Voicu revine în mâinile lui Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu, cel mai apreciat violonist român al momentului, a câștigat pentru a doua oară dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu. Artistul a susținut în dimineața zilei de 18 noiembrie, concursul organizat de Ministerul Culturii și Filarmonica "George Enescu" în vederea obținerii viorii pentru următorii cinci ani, până în 2018.

Repertoriul de concurs, impresionant prin extinderea și complexitatea sa, a cuprins patru concerte (Sibelius, Mozart, Mendelssohn), cinci sonate (Enescu și Bach) și cinci Capricii (Paganini), suficiente lucrări pentru a putea susține timp de o săptămână câte un concert în fiecare zi, de fiecare dată cu un program diferit.

Din juriu au făcut parte: Nicolae Licareț - Director Artistic al Filarmonicii "George Enescu", Christian Badea - dirijor și violoniștii Daniel Podlovschi și Varujan Cozighian.

"Este un moment extraordinar - mă bucur din toată inima că în următorii cinci ani voi putea duce mai departe proiectele mele muzicale împreună cu acest instrument de excepție. După cele trei mari integrale pentru vioară solo - Paganini, Ysaÿe și Bach - voi merge încă și mai departe, propunând publicului alegeri de repertoriu și mai îndrăznețe. Vioara Stradivarius își va păstra rolul său social, acțiunile caritabile în care sunt implicat se vor dezvolta mai departe, alături de partenerii de la Hope and Homes for Children România. Ce bucurie poate fi mai mare decât aceea de a ști că prin intermediul muzicii, poți sensibiliza oamenii și poți schimba în bine viețile multora dintre cei aflați în nevoie. Pentru mine este cea mai importantă răsplată, cea care-mi dă de fiecare dată energie pentru a merge mai departe."

Alexandru Tomescu se va afla marți, 26 noiembrie 2013 de la ora 19.00 pe scena Ateneului Român alături de colegii săi din Cvartetul Ad Libitum: Șerban Mereuță, Bogdan Bișoc și Filip Papa. Pentru că recitalul va fi unul special, marcând 25 de ani de existență a cvartetului, Alexandru consideră că este ocazia perfectă pentru a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, prima dată după recâștigarea ei.

Vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost construită în anul 1702 de celebrul lutier cremonez Antonio Stradivari, în "perioada de aur" a sa, numită astfel fiindcă între anii 1700 și 1720 a dat la iveală instrumentele sale cele mai reușite, cele care se apropie cel mai mult de perfecțiune, nu doar din punct de vedere al frumuseții sunetului, ci și în ceea ce privește forma impecabilă, încă neegalată până în ziua de astăzi. Fără îndoială, achiziția viorii Stradivarius a fost una dintre cele mai rentabile investiții ale statului român: cumparată în 1956 în Elveția pentru 70.000 franci elvețieni, în 2007, în urma unei expertize extrem de minuțioase, instrumentul a fost evaluat la suma de 1,2 milioane de dolari. În 2009 vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost inclusă în catalogul "Antonio Stradivari", tipărit la Köln, Germania, într-o ediție limitată de 2100 de exemplare, fiind considerată de experți între primele cinci cele mai frumoase instrumente ale lui Stradivari. De-a lungul anilor, vioara a trecut prin mâinile lui A. W. Lukens (New York), a făcut parte din celebra colecție a fraților W. E. Hill & Sons din Londra, apoi au urmat Charles F. Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart) și Henry Werro (Berna). Marele violonist Ion Voicu a cântat pe acest instrument din 1956 până la moartea sa, în 2007.

Pentru a rămâne la curent cu concertele și recitalurile lui Alexandru Tomescu, accesați pagina sa de web - www.alexandrutomescu.com sau adresa lui de Facebook - www.facebook.com/AlexandruTomescuOficial. Cât despre activitatea Cvartetului Ad Libitum, cel în care Alexandru ocupă poziția de prim violonist - ea poate fi urmărită pe www.adlibitumquartet.com sau www.facebook.com/AdLibitumQuartet.

O parte din concertele și înregistrările audio-video cu Alexandru Tomescu se regăsesc pe vimeo și youtube:

https://vimeo.com/71320180

https://vimeo.com/55516415

https://vimeo.com/29330587

http://www.youtube.com/watch?v=dB77ht76BX8

Alexandru Tomescu - Biografie

Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte maraton, în turnee de zeci de orașe, violonistul se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului.

Drumul lui în muzică a început odată cu lecțiile de vioară primite de la mama sa, prof. Mihaela Tomescu și a continuat apoi cu studii îndrumate de maestrul Ștefan Gheorghiu în România și de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci și Herman Krebbers în străinătate. Pregătirea excepțională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară: Marguerite Long - Jacques Thibaud (Paris, Franța), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (București, România), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc.

Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. A concertat sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur. Studiile și activitatea concertistică de peste granițe au însemnat pentru Alexandru Tomescu dobândirea unei experiențe pe care și-a propus s-o valorifice în propria sa țară, astfel că a decis să revină la București pentru a schimba precepția asupra muzicii clasice. A inițiat primele turnee de muzică clasică finanțate exclusiv prin fonduri private, demonstrând că în România există disponibilitate pentru produse culturale de calitate.

Câștigarea în 2007 a dreptului de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu a însemnat începutul unei noi și frumoase povești muzicale: Turneul Stradivarius, un eveniment anual care în timp s-a impus ca fiind unul dintre cele mai valoroase ale scenei muzicale românești. Succesul de public al programelor inovatoare propuse a fost dublat de o serie de acțiuni caritabile asociate turneului, acțiuni ce au mobilizat zeci de mii de oameni pentru strângerea de fonduri pentru Asociația Nevăzătorilor din România (2009), protezarea copiilor hipoacuzici (2010), achiziția de echipamente medicale pentru spitalul de copii Marie Curie (2011) și sprijinirea copiilor abandonați (2013).

În tot acest timp, pentru Alexandru Tomescu turneul a reprezentat un prilej constant de descoperire de sine: în trei ani succesivi artistul și-a explorat anduranța și forța, abordând cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo - cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Șase Sonate de Eugène Ysaÿe și cele Șase Sonate și Partite de Johann Sebastian Bach. Aceste repertorii au fost punctul de plecare al celor trei spectacole sincretice care au revoluționat scena românească de concert, prin combinații între muzică și film, teatru non-verbal și respectiv lighting design: Stradivarius-Capricii (2011), Stradivarius-Obsesii (2012) și Stradivarius-Pasiuni (2013).

Fiecare Turneu a fost urmat de o lansare de DVD sau CD, care s-a bucurat de un imens succes, produsele discografice fiind vândute în mii de exemplare.

Ferm convins că muzica poate fi un instrument activ de transformare a societății, Alexandru Tomescu își pune constant talentul în slujba a numeroase cauze de responsabilitate socială, fie că e vorba de proiecte sociale, de salvare a patrimoniului sau ecologice. Susține Fundațiile WWF România și Pro Patrimonio, a cântat pentru copiii sprijiniți de Fundația Special Olympics și începând cu 2012 este Ambasador al Fundației Hope and Homes for Children România.

Carisma și popularitatea de care se bucură Alexandru Tomescu i-au adus de-a lungul timpului numeroase distincții: cea mai recentă dintre ele este titlul de Ambasador Public al Bunăvoinței, oferit de guvernul Republicii Coreea de Sud, în semn de apreciere pentru pasiunea sa pentru cultura coreană.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.

Alexandru Tomescu este solistul concertist al Orchestrelor Radio încă din 2002. A evoluat de nenumărate ori, atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât și alături de Orchestra Națională Radio, pe scena studioului "Mihail Jora" de la Radio România, dar și peste hotare, în turnee în Europa și Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn, printre altele susținute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate sub label-ul Editurii Casa Radio.

Succesele sale sunt consemnate elogios în presa de specialitate din țară și de peste granițe:

Alexandru Tomescu a ajuns la o maturitate în domeniul artei interpretative: stăpânirea stilului, inteligența muzicală, eleganța frazei, conducerea vocilor în fugile lui Bach, în care vioara se transformă într-un instrument polifonic, pasiunea cu care cântă, mergând până la transfigurare, iată doar câteva din atributele unei interpretări care îl înscriu pe Alexandru Tomescu în galeria marilor interpreți. Alexandru Tomescu are acele calități indispensabile oricărui interpret dăruit muzicii: tenacitatea, profunzimea și modestia. Muzica lui Bach a făcut ca auditoriul să reziste la un recital susținut încontinuu, aproape trei ore. Alexandru Tomescu a demonstrat așa cum spunea marele Enescu - că pentru el « Bach este painea cea de toate zilele ».

Mariana Popescu - Actualitatea Muzicală

O seară minunată cu o muzică mai puțin cunoscută publicului de la noi, o seară în care Alexandru Tomescu a riscat să cânte așa ceva [Sonatele de Ysaÿe] și i-a reușit de minune.

Petruș Costea - Bewhere

Alexandru Tomescu scoate o muzică nemaipomenită din Capriciile de Paganini, evidențiind contraste, lasând fiecare frază să trăiască și să respire. M-am așteptat la o seară cu șampanie spumoasă, însă Alexandru Tomescu a oferit whiskey.

David Larsen - Metro Magazine, Noua Zeelandă

Alexandru Tomescu este un specialist în Paganini - și special. A trecut de pasajele pline de înflorituri și de pizzicato-urile din partitură cu eleganta nonșalanță a unui real virtuoz.

Mark Suede - Los Angeles Times

În stagiunea 2013-2014 Alexandru Tomescu va concerta în S. U. A., Coreea de Sud, Italia, Olanda, Polonia, Franța, Spania și Germania și bineînțeles România.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro