Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

ICR Spania

Joi, 28 Noiembrie 2013 , ora 20.00
 
Teatrul Național ,,Vasile Alecsandri" din Iași, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român din Spania, Ministerul Culturii, Fundația Culturală ART ACT din Cluj-Napoca și Primăria Municipiului Iași, va prezenta, pe 29 noiembrie 2013, spectacolul NEGUSTORUL DE TIMP de Matei Vișniec, un spectacol de Ovidiu Lazăr, la Teatrul din Amorebieta-Bilbao (Spania).
Reprezentația, care s-a bucurat de un real succes în Iași, constituie un proiect care se adresează atât comunităților de români din Spania, cât și publicului spaniol, prin valoarea mesajului artistic și a profesionalismului echipei de realizatori.
Proiectul susține candidatura Orașului Iași la statutul de Capitală Culturală Europeană 2021.
Spațiul sonor, scenografia și regia artistică: Ovidiu Lazăr
Distribuție: Doru Aftanasiu, Livia Iorga, Horia Veriveș, Oana Sandu, Catinca Tudose, Octavian Jighirgiu, Daniel Busuioc, Monica Bordeianu, Andreea Boboc, Oana Miron, Ada Lupu.
Durata spectacolului: 2 h 15 min. 

Spectacol în limba română supratitrat în limba spaniolă. 

"Fiind el însuși un exilat, Matei Vișniec este unul din puținii dramaturgi importanți proveniți din Estul Europei care descrie în piesele sale (și mai ales în Negustorul de timp) starea de fapt a celor care au decis să-și părăsească țara pentru a-și împlini destinul. Din acest punct de vedere, Negustorul de timp este o metaforă vie a exilului interior. 
Găsind în cutia poștală un anunț ciudat, Liviu Dorneanu, un bărbat aflat la vârsta de mijloc, căsătorit, cu copii, decide să-l contacteze pe un anume domn Helfer, patronul unei firme stranii care comercializează Timp (vinde și cumpără timp). Din acest moment, Liviu Dorneanu intră într-un tulburător joc al renunțărilor și al redescoperirilor: renunță la trecut și la familie, practic le vinde, pentru a se regăsi pe sine, crede el. În cele din urmă, după câteva întâmplări stranii pe care le trăiește cu sau fără voia lui, ajunge inevitabil la criza de identitate: Cine sunt eu? Ce înseamnă pentru mine trecutul? Ce valoare au și cât de legat sunt de propriile amintiri? Identitatea reală este cea de acasă sau cea din căutările mele?" (Ovidiu Lazăr, regizor) 

Matei Vișniec, scriitor și jurnalist, s-a născut pe 29 ianuarie 1956 în Bucovina, la Rădăuți, și trăiește în Franța din 1987. 
Are piese de teatru jucate în peste 30 de țări (unele montări au avut loc în mari teatre din Europa: Teatrul ROND-POINT DES CHAMPS ELYSEES din Paris, Teatrul REGAL din Stockholm, Teatrul STARY din Cracovia, Teatrul PICCOLO din Milano, Teatrul NAȚIONAL din Istanbul, Teatrul YOUNG VIC din Londra, Teatrul MAXIM GORKI din Berlin); peste 20 de piese publicate în Franța (dintre care unele la edituri prestigioase precum ACTES SUD PAPIERS, L'HARMATTAN, LANSMAN); numeroase piese montate în România, atât în teatre profesioniste, cât și la radio și la televiziune; din 1993 devine unul dintre autorii cei mai jucați ai secțiunii OFF a Festivalului de Teatru de la Avignon, jucându-se peste 40 de spectacole cu piesele sale; premii acordate de Uniunea Scriitorilor, Academia Română, Societatea Autorilor și Compozitorilor Dramatici din Franța, precum și la Festivalul de Teatru de la Avignon - OFF; în ultimii ani, piesele sale au fost puse în scenă în România, Moldova, Franța, Macedonia, Germania, Statele Unite, Rusia, Japonia, Iran, Turcia, Ucraina, Italia, Spania…
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro