Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Eveniment literar

Marți, 3 Decembrie 2013 , ora 16.03
 
Cea de a VI-a editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti (FILB)

 „Daca ne-am propus ceva in legatura cu festivalul nostru «de buzunar», a fost sa construim un loc unde scriitorii sa se simta bine. Sa se simta cu adevarat bine, sa retina Bucurestiul ca pe acel oras unde vrei sa revii cu drag. FILB a fost locul si bucata de timp in care am reusit sa facem citeva sute de oameni sa vibreze in fata unui scriitor. Va invitam sa repetam aceasta experienta si in acest an”, a declarat Bogdan-Alexandru Stanescu, presedintele FILB
 FILB: cel mai important festival international de literatura, independent, din România
 Pentru prima data in istoria sa, FILB a facut posibil un schimb cultural, prin intermediul unui parteneriat semnat cu Uniunea Scriitorilor din Croatia:  prozatorii români Radu Pavel Gheo si Razvan Petrescu au fost invitati la Zagreb, iar scriitorii Robert Peričiæ si Marinko Kočèec vin la FILB
  Programul, pe zile, al editiei din acest an, pe www.filb.ro

In mai putin de o saptamina, in capitala, va avea loc cea de a VI-a editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti (FILB), un proiect independent, initiat in 2008, de Oana Boca (manager cultural), alaturi de scriitorii Bogdan-Alexandru Stanescu si Vasile Ernu.
Editia din acest an prilejuieste iubitorilor de literatura din Bucuresti intilnirea cu nume importante ale literaturii contemporane, din Marea Britanie (Sarah Dunant), Israel (Zeruya Shalev, Eyal Megged), Croatia (Marinko Kočèec, Robert Peričiæ), Ungaria (Andrea Tompa), Serbia (Srđan Srdiæ), Jamaica (Kei Miller) si România (Corina Sabau, Marin Malaicu-Hondrari, Andrei Dósa, Adrian Schiop), intr-o serie de evenimente care vor avea loc atit la Clubul Taranului din cadrul MTR (in serile de 4, 5 si 6 decembrie), cit si la librariile Carturesti si Humanitas Cismigiu (pe 3 decembrie), la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti (pe 5 decembrie) si la Muzeul National al Literaturii Române (pe 6 decembrie). 

„Daca ne-am propus ceva in legatura cu festivalul nostru «de buzunar», a fost sa construim un loc unde scriitorii sa se simta bine. Sa se simta cu adevarat bine, sa retina Bucurestiul ca pe acel oras unde vrei sa revii cu drag. FILB a fost locul si bucata de timp in care am reusit sa facem citeva sute de oameni sa vibreze in fata unui scriitor, ceva cu totul si cu totul diferit de o lansare clasica de carte. Am inceput ca niste amatori si cred ca am retinut din acel amatorism partea buna, adica entuziasmul, lipsa oricarei blazari. Pentru mine, FILB va ramine un spatiu sacru, o felie din decembrie cind vad aceleasi chipuri pe care se citeste asteptarea. O asteptare care ne obliga pe noi sa dam ce e mai bun. Citeodata ne-a iesit, iar cind nu s-a intimplat, am fost iertati cu generozitate”, a declarat Bogdan-Alexandru Stanescu, presedintele FILB.

Editia din acesta an a Festivalului a fost posibila cu sprijinul unor oameni si al unor institutii.
FILB a fost unul dintre proiectele care au strins bani pentru organizare la prima editie a Swimathon Bucuresti. In vara, Vasile Ernu (organizator), regizorul Thomas Ciulei si Andra Carbunaru (Libraria Bastilia) au inotat pentru FILB, reusind sa atraga zeci de sustinatori si banii necesari cumpararii unui bilet de avion.

Mai apoi, in lista sustinatorilor FILB, cel mai important festival international de literatura, independent, din România, s-au inscris o serie de institutii private si publice.
Pentru prima data in istoria sa, FILB a reusit sa atraga de partea sa doi sponsori. 

Casa de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii a fost prima institutie care a decis sa se implice  in sustinea acestei editii a FILB, devinind astfel primul sponsor oficial al Festivalului.
„Este laudabila incrincenarea cu care, an de an, organizatorii FILB iși propun sa ofere publicului din România creațiile literare ale unor artiști contemporani, scriitori consacrați de la noi și din strainatate. Am fost impresionați de dedicarea acestor oameni și ne-am regasit in demersul lor cultural. Vrem sa sprijinim talentul și creativitatea, sa susținem performanța exprimata sub orice forma și in orice domeniu iar FILB 6 este unul dintre proiectele care raspunde acestor obiective”, ne-a declarat Alina Pintica, Chief Marketing and Communication Officer al firmei de avocatura Țuca Zbârcea și Asociații.

Urmatorul gest de solidaritate cu FILB a venit din partea Fiterman Pharma.
„Ne-a placut proiectul inca de la inceput, de-acum 6 ani. Ne-a placut entuziasmul Oanei, motivatia lui BAS si mai ales tenisii rosii ai lui Marc. Asa ca, in acest an, ne-am luat inima-n dinti, lecturile la zi si  mergem la FILB. Si cu siguranta vom veni si la anul. Noua, celor de la Fiterman Pharma, ne plac la nebunie proiectele inedite si oamenii pasionati de ceea ce fac.” (Raluca Mâta, Brand Manager, Fiterman Pharma)

Si, tot pentru prima data in istoria sa, FILB a facut posibil un schimb cultural, prin intermediul unui parteneriat semnat cu Uniunea Scriitorilor din Croatia: prozatorii români Radu Pavel Gheo si Razvan Petrescu au fost invitati la Zagreb, iar scriitorii Robert Peričiæ si Marinko Kočèec vin la FILB 6, cu sprijinul Centrului National al Cartii din cadrul ICR.

Festivalul Internațional de Literatura de la București (FILB), un proiect inițiat de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stanescu și Vasile Ernu si realizat, din 2012, intr-o echipa de 4 organizatori (alaturi de Ioana Gruenwald), este un proiect independent care a debutat in octombrie 2008. Un eveniment internațional dedicat literaturii, ce poarta amprenta orașului București și care iși propune sa așeze Bucureștiul pe harta festivalurilor internationale de literatura europene. Incercam sa rescriem harta culturala a Europei, prin intilniri, ce includ lecturi publice, dezbateri și dialog cu cititorii, intre scriitorii români și invitații din strainatate. Diversitatea este conceptul ce sta la baza teoretica a intilnirilor, intenția noastra fiind aceea de a deconstrui ideea preconceputa ca un trecut așezat sub circumstanțe istorice asemanatoare va da naștere unor produse culturale identice.
FILB este, astazi, cel mai important festival internațional de literatura, independent, din Romania.

Editia a VI-a – PARTENERI PRINCIPALI:
British Council, ArCub, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, Centrul Natonal al Cartii, Institutul Maghiar, Ambasada Israelului in România, ICR, Clubul Taranului, Muzeul Literaturii Române, Carturesti, Traduki
SPONSORI:
Tuca Zbarcea si Asociatii, Propolis C
PARTENERI: 
Monitorul Oficial, Editura Tracus Arte, Editura Polirom, Editura Humanitas Fiction, Editura Cartea Româneasca, Ambasara Croatiei in Romania, Dacia, Shift
PARTENERI MEDIA PRINCIPALI: 
Digi 24, TVR2, Europa FM, Hotnews, Radio România Cultural, Hyperliteratura, Bookaholic
PARTENERI MEDIA: 
Observator cultural, stiriletvr.ro, Buna dimineata, Bucuresti!, BookMag, Dilema Veche, Semne bune, Literatura de azi, Sapte seri, 121.ro, Agentia de carte, infocarte, Societate si cultura, Accente, LiterNet
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro