Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Concert OCR

Miercuri, 11 Decembrie 2013 , ora 19.00
 

Concert de orgă și o călătorie alături de cei doi mari "H" ai muzicii clasice: HÄNDEL și HAYDN

Când spunem Crăciun ne gândim poate și la atmosfera înălțătoare a unei impunătoare catedrale gotice, în care răsună muzică interpretată la orgă, care ne poartă ușor imaginația spre o lume de Sus...

Exact în căutarea acestui sentiment înalt veți porni înainte de sărbători alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în concertul pe care aceasta vi-l va oferi miercuri, 11 decembrie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN BRÂNCUȘI, membru fondator al ansamblului și dirijor principal al acestuia. Evenimentul va fi unul deosebit și datorită participării muzicianului ERICH TÜRK- organist, clavecinist, dirijor de cor - cu o pregătire extraordinară: și-a desăvârșit studiile la Viena și Paris și a participat la numeroase cursuri de măiestrie în Portugalia, Franța, Germania, Elveția și Moscova. La Concursul Internațional de Orgă "J.S. Bach" din Bruges, Belgia (2000) a obținut premiul doi și premiul publicului.

Programul serii va fi o frumoasă călătorie de la baroc la clasicism muzical, prin cei doi MARI « H » ai celor două curente artistice : HÄNDEL și HAYDN. Veți asculta Concerto grosso în do major semnat de Händel și trei partituri ale lui Haydn, supranumit și « părintele simfoniei », din ale cărui creații vă veți bucura de două simfonii :Simfonia nr. 4 în re majorși Simfonia nr. 64 în la major Tempora mutantur și un concert- Concert în do major pentru orgă și orchestră. Supratitlul celei de-a doua simfonii este o invitație la visare în luna anului în care ne acordăm puțin timp pentru noi înșine: versiunea completă a zicalei latine este Tempora mutantur, et nos mutamur în illis, în traducere Vremurile se schimbă și noi odată cu ele.

Din 1990 CRISTIAN BRÂNCUȘI este dirijor al Orchestrei de Cameră Radio. În tot acest timp, a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creația contemporană.

Între anii 1977-1983 a activat ca dirijor permanent al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești, ulterior a îndeplinit aceeași funcție la Orchestra de Studio a Radioteleviziunii Române.

Este autor a diverse lucrări camerale, simfonice și vocal-simfonice. De asemenea, pasionat interpret al muzicii de avangardă este deseori invitat să susțină concerte în manifestări de profil ca "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi", "Worldmusic Days" și alte festivaluri de gen.

A realizat imprimări pentru radio, televiziune, muzică de film, înregistrări speciale pentru casele de discuri Electrecord și AKSAK (Franța). Aparițiile sale în turnee în Italia, Germania, Polonia, Rusia, Iugoslavia, Bulgaria, Ungaria, Filipine, SUA, Spania, Venezuela, Uruguay, Franța au fost apreciate de public și de presa de specialitate.

Un moment de succes al carierei sale îl reprezintă concertele susținute cu Orchestra de Cameră Radio în turneele din Coreea de Sud (2003, 2005) excelent primite de un public entuziast și numeros, ca urmare, artistul a fost invitat să dirijeze Orchestra Filarmonicii din Jeonju.

ERICH TÜRK este preocupat de revigorarea practicilor interpretative istorice și de păstrarea instrumentelor vechi, fiind invitat adesea la festivalurile de muzică veche din România. El se implică activ în organizarea la Cluj a unor evenimente legate de muzica veche, precum primul concurs de muzică barocă din România în cadrul Festivalului « La Stravaganza » (2009).

În 1995 a devenit organist și dirijor de cor la Biserica evanghelică din Mediaș (până în1999) și cadru didactic la Academia de Muzică "Gh. Dima" Cluj-Napoca unde predă orgă, clavecin, bas cifrat și muzică de cameră.

În calitate de solist concertist, de membru al Ansamblului Baroc "Transilvania" și a altor formații camerale a susținut numeroase recitaluri în majoritatea țărilor europene. În paralel, Erich Türk a efectuat înregistrări pentru posturi de radio și televiziune. Discografia sa numără șapte CD-uri (trei solo și patru cu ansamblul baroc "Transilvania") și un DVD documentar cu muzică autohtonă.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ulwww.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro