Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

ICR Cehia

Joi, 5 Decembrie 2013 , ora 20.00
 

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român și London Schubert Players organizează joi, 5 decembrie orele 20:00, un concert ce marchează centenarul legendarului dirijor, compozitor și pianist Constantin Silvestri (1913-1969), sub patronajul E.S. Daniela Gîtman, Ambasador al României în Republica Cehă. Evenimentul va avea loc la Facultatea de Muzică și Dans din cadrul Academiei de Arte (HAMU), Sala Martinù, Malostranské námìstí 13, Praga 1. Intrarea liberă.

PROGRAM

Bohuslav MARTINU 1890-1959 Sonatina pentru clarinet și pian

Serban NICHIFOR 1954 Carnyx (clarinet solo)*

Constantin SILVESTRI 1913-1969 Suită pentru pian Jeux d'Enfants*

George ENESCU 1881-1955 Eu mă duc, codrul rămâne*

George ENESCU Șapte cântece pe versuri de Clément Marot

Constantin SILVESTRI 1913-1969 Trei cântece pe versurile Die Frühen Gedichte de Rainer Maria Rilke*

Drew WILSON 1960 Reliquary. I.M. Constantin Silvestri *

Constantin SILVESTRI Sonata pentru clarinet și pian*

* Premiere în Republica Cehă

Constantin Silvestri.

Ca tânăr pianist și-a construit reputația datorită improvizațiilor publice strălucite, realizate în stiluri ale unor compozitori celebri, la 19 ani afirmând însă: "Scopul meu final este bagheta". Iar la 27 de ani conducea Filarmonica din București, în lucrarea proprie, Preludiu și Fuga (Toccata). Comparat cu Herbert von Karajan și Sir John Barbirolli, Silvestri a dirijat orchestrele Filarmonicii din București, Radiodifuziunii Naționale, Operei Române și Bournemouth Symphony Orchestra din Anglia (pe care a transformat-o, dintr-o orchestră de provincie, într-o orchestră cu reputație internațională). S-a stins din viață la Londra, în 1969, la vârsta de 55 de ani.

London Schubert Players.

Anda Anastasescu - Pian

De când a câștigat Concursul Internațional de Pian Debussy (Debussy International Piano Competition) la Paris cu unanimitatea juriului, Anda Anastasescu a dat reprezentații pe cinci continente în cadrul unor festivaluri și în săli de concerte prestigiaose. Antoine Goléa, celebrul critic francez (Doyen of French critics) a scris despre ea: 'Alt pianist!' ați crede. Nu, lumea nu se satură niciodată de pianiștii de acest calibru.' A primit Ordinul pentru merite culturale (Commander of the Order of Cultural Merit) în țara de origine, România; o Femeie Europeană de Succes (European Woman of Achievement) în domeniul arte din Marea Britanie; este Președinte al Fundației Internaționale Constantin Silvetri Constantin Silvestri International Foundation; deținătoare a Diplomei Ambasador al României din 2013 (Romanian Ambassador Diploma 2013) 'pentru o contribuție excepțională la promovarea culturii românești'.

Cozmin Sime - Bariton

Născut la Oradea, România, Cozmin Sime și-a făcut debutul la Opera Națională Română din București în rolul lui Marcello din La Boheme și debutul internațional în rolul lui Claudio din Emilia di Liverpool de Donizetti, cu European Opera Centre. A participat la Festivalul Verbier și printre implicările recente se numără angajamente cu English Touring Opera pentru Onegin (Eugene Onegin) și Figaro (Il Barbiere di Siviglia).

Nicholas Carpenter - Clarinet

Nicholas Carpenter este clarinetist principal la Orchestra Filarmonică din Londra (London Philharmonic Orchestra) din 1995 și la Academia Saint Martin-in-the-Fields (The Academy of Saint Martin-in-the-Fields) din 2008. Cântă în mod regulat și ca clarinetist principal invitat la majoritatea orchestrelor simfonice din Anglia, având de asemenea o carieră ca solist și muzician de cameră. Este profesor de clarinet la Școala de muzică și teatru Guildhall (Guildhall School of Music and Drama) din Londra și cântă la clarinete personalizate Yamaha. Tatăl său, Raymond, a fost clarinetistul principal al lui Constantin Silvestri la Orchestra Simfonică Bournemouth (Bournemouth Symphony Orchestra), în perioada 1961-1969.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro