Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

UNESCO Ceata Barbateasca

Joi, 5 Decembrie 2013 , ora 13.50
 

Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a decis înscrierea Colindatului de Ceată Bărbătească pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității

Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit în cadrul celei de-a 8-a sesiuni, care se desfășoară la Baku - Azerbaidjan, în perioada 2-7 decembrie 2013, a votat intrarea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a Colindatului de Ceată Bărbătească, dosar transnațional de candidatură elaborat împreună cu Republica Moldova.

Practicat pe întreg teritoriul României și Republicii Moldova, ritualul Colindatului este asimilat cu un mesaj creștin, anuntând sărbătorile de iarnă. Obiceiul Colindatului nu este doar o performanță spectaculoasă și un ritual de prestigiu ci, mai presus de toate, este o formă de păstrare a identității sociale, coeziune, armonie, solidaritate între comunități, inclusiv între comunități multietnice.

România a arătat că își prețuiește moștenirea sa culturală și astăzi a bătut cu colinda la porțile UNESCO pentru a sărbători cum se cuvine înscrierea pe Lista Reprezentativă, pentru al doilea an consecutiv, a unui nou element de patrimoniu imaterial. Astfel, pentru a marca acest moment, Ministerul Culturii a organizat în cadrul Comitetului, un recital spectaculos de colinde susținut de un grup de 6 colindători selectați de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, prin coordonatorul științific al dosarului, domnul dr. Marian Lupașcu, cercetător etnomuzicolog în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor "Constantin Brăiloiu".

În această fericită împrejurare, la evenimentul UNESCO de la Baku, Ministerul Culturii a participat cu o delegație oficială condusă de doamna Irina Sanda Marin Cajal, subsecretar de stat.

Totodată, în cadrul manifestărilor dedicate zilei de 1 decembrie și în linie cu promovarea relațiilor de colaborare cu spațiile din zona Caucazului, Ministerul Culturii a organizat un concert de colinde dedicat aniversării Zilei Naționale a României.

România are deja incluse pe Lista Reprezentativă alte trei elemente de patrimoniu imaterial: Ritualul Călușului (2008), Doina (2009) și Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu (2012).
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro