Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Editura Art lansare carte

Miercuri, 11 Decembrie 2013 , ora 18.30
 
Editura ART - intilnire cu Bogdan-Alexandru Stanescu, intr-o dubla ipostaza: de eseist si traducator

Miine, joi, 12 decembrie, incepind cu ora 18.30, Editura ART va invita la Libraria Bastilia, la o intilnire cu Bogdan-Alexandru Stanescu, care vine in fata publicului intr-o dubla ipostaza: de eseist și traducator.

Cu aceasta ocazie, va avea loc lansarea celei mai recente carti de autor a lui Bogdan-Alexandru Stanescu, Enter Ghost. Scrisori imaginare catre Osip Mandelstam - sub pretextul unor scrisori adresate lui Osip Mandelstam, BAS comenteaza momente, scene, atitudini din opera si din biografiile unor scriitori precum Faulkner, Babel, Gorki, Tolstoi, Dostoievski ("Dosto"), Bulgakov, Flaubert etc.
"Punctul de plecare este, de obicei, Osip Mandelstam a carui figura tragica functioneaza ca un fel de «miscator nemiscat» in reteaua de analogii si reminiscente (livresti si nu numai) dezvoltata de autor. Citatele alese, insistentele analitice, observatiile psihologice ale acestuia deconspira un ochi de prozator. De altfel, fiecare epistola este o proza confesiva, ritmata dramaturgic, cu reveniri si mici paranteze polemice. Bogdan-Alexandru Stanescu dovedeste din aceste pagini ca stie sa «citeasca» marea literatura. Nu e exclus sa ajunga sa o si scrie", marturisea Mircea Martin in textul care deschide volumul.

Cel de-al doilea "pretext" al intilnirii de miine il constituie lansarea volumului Draga Nora, ce reuneste corespondenta lui James Joyce cu sotia sa, Nora Barnacle, aparut in premiera in limba romana in traducerea lui Bogdan-Alexandru Stanescu: "Pe data de 10 iunie 1904, Dante al Dublinului (asa cum il numea ironic Oliver St. George Gogarty, prototipul lui Buck Mulligan din Ulise), un Hamlet aflat in pragul inanitiei, o zareste pe strada pe tinara Nora Barnacle de care se indragostește. Pentru o analiza psihologica, scrisorile catre Nora sint absolut fascinante: ele urmaresc drumul chinuit, plin de razgindiri, sinuos si agonizant al artistului catre abandon", noteaza BAS in prefata volumului.

Alaturi de Bogdan-Alexandru Stanescu, la evenimentul de miine vor participa: scriitorul Marin Malaicu-Hondrari si criticul literar Cosmin Ciotloș.

Bogdan-Alexandru Stanescu (n. 1979) - scriitor, eseist, editor, presedintele Festivalului International de Literatura de la Bucuresti (FILB). A debutat cu cronica literara in revista Luceafarul (1999), pe cind era junior editor al Ziarului de Duminica. In acelasi timp, a publicat vreme de citiva ani in Ziua literara si Adevarul literar si artistic. A lucrat pentru emisiunea TV "Parte de carte", iar din 2006 este director editorial al Editurii Polirom, coordonatorul colectiei "Biblioteca Polirom". A publicat proza scurta in majoritatea antologiilor Prima mea… de la Editura ART. In 2010, a publicat impreuna cu Vasile Ernu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar in 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, dupa batalie, ne-am tras sufletul (Cartea Romaneasca), volum nominalizat la premiile revistei Observator cultural si la premiile Radio Romania Cultural pe anul 2012. In 2013, a publicat la Editura Art volumul Enter Ghost. Scrisori imaginare catre Osip Mandelstam.
Din 2012 este doctor in literatura, cu teza Emil Botta: Ars moriendi.
Are doi copii, Marc si Sara.
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro