Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Simpozion Muzicologie Bizantina

Joi, 12 Decembrie 2013 , ora 9.00
 

Simpozionul Internațional de Muzicologie Bizantină

Ediția a II-a: 300 de ani de românire (1713-2013)

- sesiune de comunicări, lansare de carte, concert -

Joi, 12 decembrie 2013, începând cu ora 9, va avea loc ediția a doua a Simpozionului Internațional de Muzicologie Bizantină, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București și Institutul de Istoria Artei "George Oprescu" al Academiei Române. Simpozionul va cuprinde o sesiune de comunicări științifice, lansarea celui mai recent volum al părintelui Sebastian Barbu-Bucur și un concert de muzică bizantină susținut de formația Universității de Muzică, Psalmodia, și de invitatul său special, Grupul Nectarie Protopsaltul.

Ediția din acest an celebrează 300 de ani de la scrierea primului manuscris cu notație muzicală de cântări bisericești în limba română, alcătuit de ieromonahul Filothei sin Agăi Jipei de la Mitropolia Bucureștiului. Codicele marchează un moment important în cadrul lungului proces de înlocuire a limbilor greacă și slavonă de către limba română în bisericile din țara noastră. Totodată, simpozionul se dorește un omagiu adresat arhidiaconului Sebastian Barbu-Bucur - profesor la Universitatea Națională de Muzică din București și fondatorul secției de Muzică religioasă - cel care a cercetat și publicat manuscrisul ieromonahului Filothei și a adus în prim-planul dezbaterii muzicologice problema "românirii", adică a adaptării cântărilor bizantine la limba română.

La lucrările sesiunii de comunicări sunt așteptați să participe 26 de cercetători din România, Grecia, Finlanda și Macedonia. Prezentările lor vor aborda teme privind personalitatea și opera lui Filothei sin Agăi Jipei, viața muzicală din epoca brâncovenească și din cea fanariotă, manuscrise inedite, adaptarea cântărilor bizantine în limbile română și finlandeză, creațiile compozitorilor contemporani inspirate de cântul bizantin ș.a. Comunicările vor fi publicate într-un volum la Editura Glissando a Universității Naționale de Muzică, ce urmează să fie lansat în chiar ziua simpozionului.

La ora 13.30 este programată lansarea de carte a arhidiaconului Sebastian Barbu-Bucur, Tezaur muzical românesc de tradiție bizantină (1713-2013). Volum aniversar. 300 de ani de românire a cântărilor sacre de tradiție bizantină. Invitat: muzicologul Viorel Cosma. Lansarea va avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București, str. Știrbei Vodă nr. 33, în sala 98 bis (Școala doctorală).

Concertul va fi susținut de formația de muzică bizantină Psalmodia a Universității de Muzică, dirijată de arhid. lect. dr. Gabriel Constantin Oprea și conf. dr. Nicolae Gheorghiță. Invitatul special este Grupul Nectarie Protopsaltul, condus de Sabin Preda, lect. dr. la Facultatea de Teologie. Concertul va cuprinde creații în limbile română și greacă ale celor mai importanți psalți români din secolele XVII-XXI: Iovașcu Vlahul, Mihalache Moldovlahul, Dimitrie Suceveanu, Sabin Preda, diaconii Constantin Cornel Coman și Virgil Ioan Nanu și omagiații simpozionului, ieromonahul Filothei sin Agăi Jipei și arhidiaconul Sebastian Barbu-Bucur. Concertul se va desfășura în sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică din București, str. Știrbei Vodă nr. 33, începând cu ora 14. Intrarea este liberă.

Organizatorii evenimentului sunt Universitatea Națională de Muzică din București și Institutul de Istoria Artei "George Oprescu" al Academiei Române, în parteneriat cu Fundația Culturală "Gândul Aprins", Mănăstirea Stavropoleos și AME Design. Parteneri media: Radio România Cultural, Trinitas TV și site-ul www.pemptousia.ro.
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro