Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Concert extraordinar de Craciun

Marți, 17 Decembrie 2013 , ora 16.30
 

Concert extraordinar de Crăciun Ilinca Dumitrescu, Vasile Macovei

Miercuri, 18 decembrie 2013, la ora 16.00, în Sala Auditorium (fostă "Mircea Eliade") a Bibliotecii Metropolitane București (str. Tache Ionescu nr. 4, lângă Piața Amzei) va avea avea loc Concertul extraordinar de Crăciun susținut de Ilinca Dumitrescu (pian) și Vasile Macovei (fagot). Momente poetice: actorul Eusebiu Ștefănescu. Comentează scriitorul Costin Tuchilă. Devenit deja tradițional, concertul de Crăciun al Bibliotecii Metropolitane București este programat în cadrul Stagiunii Camerale "După-amiaza unui interpret".

În program: Două Cântece de Crăciun germane - secolul al XVI-lea (transcripție pentru fagot și pian de Vasile Macovei); Frédéric Chopin, Mazurka în fa diez minor, op. 6 nr 1; Fantaisie-Impromptu, op. 66: Enrique Granados, Două dansuri spaniole: nr. 5 și nr. 10; P. I. Ceaikovski, Barcarola din Suita ,,Anotimpurile", op. 37 bis (transcripție pentru fagot și pian); Camille Saint-Saëns, "Lebăda" din Suita "Carnavalul animalelor" (transcripție pentru fagot și pian);

Marțian Negrea (120 de ani de la naștere ), 3 Piese din Suita "Impresii de la țară", op. 6: "A fost odată...", "Seara-n poartă", "Fusul"; Cesar Bresgen (Austria), 4 Piese din Studii balcanice pentru pian, vol. 4 - România: "Joc", "Colinde", "Bătuta", "La zestre"; Paul Constantinescu (50 de ani de la moarte), 2 Colinde (1937): "Strigare la stea", "Colindă"; Ciprian Porumbescu (160 de ani de la naștere), Nocturna nr. 2, "Souvenir de Nervi", "Dorul" (transcripție pentru fagot și pian de Vasile Macovei); Ion Dumitrescu (centenarul nașterii), 5 Cântece aromânești (transcripție pentru fagot și pian de Vasile Macovei).

Personalitate artistică de anvergură internațională, posesoare a unei tehnici de înaltă clasă ce îi permite să abordeze toate stilurile, genurile, școlile și limbajele sonore, necunoscând granițe între clasic și romantic, modern și contemporan, Ilinca Dumitrescu este tipul de artist complet." (Viorel Cosma, în Lexiconul "Interpreți din România" - vol. I, București, 1996).

Pianista Ilinca Dumitrescu a concertat în orașe din 5 continente, 40 de țări, 33 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea și Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus și Iakov Flier la Conservatorul de Stat "P. I. Ceaikovski" din Moscova, absolvit în 1978 cu distincția maximă "Diplomă de Merit". Este deținătoarea celor mai importante premii în țara sa natală (Premiul Academiei Române - 1995, Premiul Institutului Cultural Român - 2003 etc.), dar și a multor distincții internaționale (printre care "Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarietà Italiana", 2005, acordată de către Președintele Republicii Italiene).

Activitatea sa artistică se desfășoară în varii domenii: pe lângă aceea de pianistă concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), este și muzicolog (obține titlul de Doctor la Universitatea Națională de Muzică din București cu calificativul maxim, "Summa cum laude"), pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaezia), muzeolog (între anii 1994-2006 a fost director al Muzeului Național "George Enescu" din București), realizator și producător TV al emisiunii "Ilinca Dumitrescu și invitații săi" (postul de televiziune TvH - fost TV "România de Mâine").

Deține o discografie semnificativă în România, S.U.A, Marea Britanie, cu lucrări de Scarlatti (cele 14 Sonate au fost considerate în 1986 de către "International Record Critics Award", reunit la New Yok, printre cele mai bune albume ale anului, stând alături de cele ale unor Emil Gilels, Radu Lupu, Murray Perahia, Bernard Haitink, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici, Plácido Domingo, cf. articolului "Cele mai bune discuri ale anului" în "Journal de Genève", 19 iulie 1986), Mozart, Beethoven, Schumann, Liszt, Enescu ș.a.

Repertoriul său extrem de vast include concerte cu orchestră (marile opusuri din creația clasică și romantică), piese de recital solo (printre care programe de autor - Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Messiaen, Enescu, Jora), muzică de cameră, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii românești clasice și contemporane, dar și a creației universale din secolele XX-XXI.

De curând, Ilinca Dumitrescu a primit din partea Guvernului francez înalta distincție "Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres" și Premiul "Forumului Muzical Român" pentru întreaga activitate, după o prestigioasă carieră artistică de-a lungul a cinci decenii.

De-a lungul timpului, Ilinca Dumitrescu a primit aprecierea constantă a criticilor de pretutindeni: "Personalitate artistică puternică și originală… o autentică poetă a pianului." 
("Muzica", București, 1986); ,,Româncă și virtuoză: prospețime a jocului, tușeu frumos, sinceritate a discursului'' ("Journal de Genève", Elveția, 1986); ,,...Ilinca Dumitrescu face parte dintre cei mai buni pianiști români... o fascinantă individualitate artistică" ("Smena", Sankt Petersburg, Rusia, 1982); "Excepționala tânără pianistă... impunătoarea pregătire instrumentală, multilateralitatea cunoștințelor stilistice, bunul gust și originalitatea profilului interpretativ al Ilincăi Dumitrescu" ("Magyar Nemzet", Budapesta, Ungaria, 1985); "...o muziciană subtilă și profundă" ("Muzîka", Moscova, Rusia, 1980); ,,Pianista Ilinca Dumitrescu ne-a oferit un recital plin de poezie" ("Guangming Ribao", Beijing, China, 1981); "...ceea ce a fascinat aici a fost interpretarea datorată pianistei Ilinca Dumitrescu din România, profundă, cuceritoare" ("Märkische Volksstimme", Germania, 1990); "...Un mare succes pentru admirabila pianistă Ilinca Dumitrescu, strălucită reprezentantă a artei interpretative românești." ("Il Giornale", Roma, 1999); "Ilinca Dumitres-cu - o pianistă extraordinară." "Publicul, vizibil emoționat, a părăsit sala cu convingerea de a fi avut prilejul să cunoască o mare pianistă, care știe să-și desfășoare toată elocința pianistică mereu în slujba muzicii" ("Argentinische Tageblatt", Buenos Aires, Argentina, 1998); "Ilinca Dumitrescu este o interpretă de rafinată sensibilitate". "Scarlatti interpretat de Ilinca Dumitrescu nu este cu nimic mai prejos decât cel al colegilor săi de calibrul unor (Maria) Tipo, Haskil sau chiar însuși Horowitz." ("Reforma", Ciudad de Mexico, Mexic, 2000); "Ilinca Dumitrescu - immense artiste." ("Ouest France", Nantes, Franța, 2001); "Un recital de pian excepțional", "…talentul și capacitatea acestei mari artiste, dotată cu o memorie ieșită din comun." ("Muzica", București, 2003); "Un recital de pian magnific" (Tokio, Japonia, 2003).

"Interpret ce dispune de un real simț al construcției sonore, de un impresionant complex de timbruri", Vasile Macovei este prim-fagotist solist al Orchestrei Operei Naționale din București. Este din 2004 Doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică din București și a fost cadru didactic asociat al aceleiași universități. A publicat, în anul 2000, volumul de poezii "Sfere sculptate" Editura Geneze, București. Vasile Macovei este fondator și membru al ansamblurilor "Hyperion", "Traiect", "Gaudeamus", "Modus" și "Archaeus" (1985-1994), cu care a susținut nenumărate concerte. După studii la Liceul de Muzică din Bacău și, în

perioada 1973-1977, la Universitatea de Muzică din București, la clasa prof. Gh. Cuciureanu, fagotistul s-a perfecționat în Italia (Lanciano - 1981), Franța (Nisa - 1983), Germania (Darmstadt - 1992, 1996, 1998) - cu Karlheinz Stockhausen.

Laureat al Concursului Internațional de la Markneukirchen (1978), Vasile Macovei are o susținută activitate solistică în țară și străinătate. A făcut turnee în: Italia, Elveția, Franța, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Republica Moldova, Marea Britanie, Spania, Mexic, Danemarca, Japonia, India, Finlanda, Malaezia, China, Egipt. Participări la importante festivaluri internaționale: "George Enescu" și "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi" (București), "Synthèse" (Bourges), "Contemporary Music Festival" (Huddersfield), "Extasis" (Geneva), "Spazio Musica" (Cagliari), "Culturne Leto" (Bratislava), "Musica Nova" (Sofia), "Cervantino" (Mexic), Torino, Paris, Valencia, Chișinău, Budapesta etc. A colaborat cu soliști și dirijori de marcă (Pierre Dervaux, Alain Marion, Iosif Conta, Sabin Pautza, Ilinca Dumitrescu, Daniel Kientzy ș.a.). Ca solist sau în diferite formații camerale, a interpretat un vast repertoriu conținând foarte multe lucrări de compozitori români, unele fiindu-i dedicate.

A realizat numeroase prime audiții, înregistrări audio (radio, CD), emisiuni TV ș.a.
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro