Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

ICR Chisinau Ziua Culturii Nationale I

Vineri, 10 Ianuarie 2014 , ora 18.00
 

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chișinău organizează, pe data de 14 ianuarie 2014 la ora 18.00, în Sala Mare a Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchievici", un concert extraordinar de muzică simfonică dedicat Zilei Culturii Naționale. Evenimentul va aduce pe scena din Chișinău doi artiști români de renume mondial: pianista Ilinca Dumitrescu și violoncelistul Cristian Florea. Concertul va fi susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale condusă de celebrul dirijor spaniol de origine română Octav Calleya și Capela Corală Academică "Doina". Intrarea este liberă.

În program:

Franz von Suppe - Uvertura Poet și Țăran

Ludwig van Beethoven - Concertul nr.3 pt. pian și orchestră Solista: Ilinca Dumitrescu

Ion Dumitrescu - Preludiu simfonic

Doru Popovici - Omagiu lui Sadoveanu pt. violoncel si orchestră. Solist: Cristian Florea

George Enescu - Poema Română pentru cor și orchestră op.1

ILINCA DUMITRESCU

"Personalitate artistică de anvergură internațională, posesoare a unei tehnici de înaltă clasă ce îi permite să abordeze toate stilurile, genurile, școlile și limbajele sonore, necunoscând granițe între clasic și romantic, modern și contemporan, Ilinca Dumitrescu este tipul de artist complet." (Viorel Cosma, în: Lexiconul "Interpreți din România" - vol. I, București, 1996).

Pianista Ilinca Dumitrescu a concertat în orașe din 5 continente, 41 de țări, 34 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea și Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus și Iakov Flier la Conservatorul de Stat "P.I. Ceaikovski" din Moscova, absolvit în 1978 cu distincția maximă "Diplomă de Merit". Este deținătoarea celor mai importante premii în țara sa natală (Premiul Academiei Române - 1995, Premiul Institutului Cultural Român - 2003 etc.), dar și a multor distincții internaționale (printre care "Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarietà Italiana", 2005, acordată de către Președintele Republicii Italiene).

Activitatea sa artistică se desfășoară în varii domenii: pe lângă aceea de pianistă concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), este și muzicolog (obține titlul de Doctor la Universitatea Națională de Muzică din București cu calificativul maxim "summa cum laude"), pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia), muzeolog (între anii 1994 - 2006 a fost director al Muzeului Național "George Enescu" din București), realizator și producător TV al emisiunii "Ilinca Dumitrescu și invitații săi" (postul de televiziune TvH - fost Tv "România de Mâine").

Deține o discografie semnificativă, în România, S.U.A, Marea Britanie, cu lucrări de Scarlatti (cele 14 Sonate au fost considerate în 1986 de către " International Record Critics Award" , reunit la New Yok, printre cele mai bune albume ale anului, stând alături de cele ale unor Emil Gilels, Radu Lupu, Murray Perahia, Bernard Haitink, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, cf. articolului "Cele mai bune discuri ale anului" în " Journal de Genève", 19 iulie 1986), Mozart, Beethoven, Schumann, Liszt, Enescu ș.a.

Repertoriul său extrem de vast include concerte cu orchestră (marile opusuri din creația clasică și romantică), piese de recital solo (printre care programe de autor - Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Messiaen, Enescu, Jora), muzică de cameră, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii românești clasice și contemporane, dar și a creației universale din sec. XX - XXI.

De curând, Ilinca Dumitrescu a primit din partea Guvernului francez înalta distincție "Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres" și Premiul "Forumului Muzical Român" pentru întreaga activitate, după o prestigioasă carieră artistică de-a lungul a cinci decenii.

De-a lungul timpului, Ilinca Dumitrescu a primit aprecierea constantă a criticilor de pretutindeni: 
●"Personalitate artistică puternică și originală…o autentică poetă a pianului." (Muzica , București, 1986)

 

●,,Româncă și virtuoză: prospețime a jocului, tușeu frumos, sinceritate a discursului'' (Journal de Genève, Elveția, 1986)

●,, … Ilinca Dumitrescu face parte dintre cei mai buni pianiști români… o fascinantă individualitate artistică '' (Smena , Sankt Petersburg, Rusia, 1982)

●,,Excepționala tânără pianistă… impunătoarea pregătire instrumentală, multilateralitatea cunoștințelor stilistice, bunul gust și originalitatea profilului interpretativ al Ilincăi Dumitrescu'' (Magyar Nemzet, Budapesta, Ungaria, 1985)

●,, … o muziciană subtilă și profundă'' (Muzâka, Moscova, Rusia, 1980)

●,,Pianista Ilinca Dumitrescu ne-a oferit un recital plin de poezie" (Guangming Ribao, Beijing, China, 1981)

●,, … ceea ce a fascinat aici a fost interpretarea datorată pianistei Ilinca Dumitrescu din România, profundă, cuceritoare'' (Märkische Volksstimme, Germania, 1990)

●"…Un mare succes pentru admirabila pianistă Ilinca Dumitrescu, strălucită reprezentantă a artei interpretative românești." (Il Giornale, Roma, 1999)

●"Ilinca Dumitrescu - o pianistă extraordinară." "Publicul, vizibil emoționat, a părăsit sala cu convingerea de a fi avut prilejul să cunoască o mare pianistă, care știe să-și desfășoare toată elocința pianistică mereu în slujba muzicii" (Argentinische Tageblatt, Buenos Aires, Argentina, 1998)

●"Ilinca Dumitrescu este o interpretă de rafinată sensibilitate". "Scarlatti interpretat de Ilinca Dumitrescu nu este cu nimic mai prejos decât cel al colegilor săi de calibrul unor (Maria) Tipo, Haskil sau chiar însuși Horowitz" (Reforma, Ciudad de Mexico, Mexic, 2000).

●"Ilinca Dumitrescu - immense artiste". (Ouest France, Nantes, Franța, 2001)

●"Un recital de pian excepțional" "…talentul și capacitatea acestei mari artiste, dotată cu o memorie ieșită din comun". (Muzica, București, 2003)

●"Un recital de pian magnific" (Tokio, Japonia, 2003)

Pentru lumea muzicală, numele lui CRISTIAN FLOREA nu este unul care să mai ridice semne de întrebare.

Violoncelist, dirijor, manager artistic, profesor și impresar, artist european în adevăratul sens al cuvântului, cu dubla cetățenie - română și germană - și cu reședințe în Spania, România și Republica Moldova, Cristian Florea, pendulează între postura de violoncelist concertist, membru în diferite formații camerale, dirijor, profesor, manager, ceea ce îi dezvoltă și diversifică capacitățile artistice.

Cristian Florea a început să studieze violoncelul sub îndrumarea profesorului Gerhard Miess la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Sibiu, orașul său natal.După plecarea profesorului în Germania, tânărul violoncelist ajunge la Cluj în clasa profesoarei Ilse Herbert. În 1969 devine elev al Liceului de Muzică ,,George Enescu" București unde îi are ca profesori pe Ilie Iliescu și Josip Caleff la violoncel, Luminița Ghencea la muzica de cameră.

Curând este lansat în viața competițională și artistică a României, astfel că la Concursul Liceelor de artă obține Premiul I la muzica de cameră și la 15 ani își face debutul ca solist în sala Ateneului Român, interpretândConcertul în la minor pentru violoncel și orchestră de C. Saint-Saens. La timpul potrivit a devenit student al Conservatorului ,,C.Porumbescu", actuala Universitate Națională de Muzică București, unde i-a avut ca profesori pe: George Iarosevici, Serafim Antropov, Aurel Niculescu, Paul și Irina Staicu, George Halmoș, Wilhelm Berger. Reușește să studieze cu profesorul Marçal Cervera și să obțină gradația de onoare la Conservatorul de Muzică din Freiburg im Breisgau, Germania. Plecarea din țară îi oferă posibilitatea de a studia cu mari artiști care i-au influențat dezvoltarea ulterioară: Pierre Fournier, Sandor Vegh, Isaac Stern, Enric Casals , Stefan Popov.

Ca violoncelist, a obținut numeroase premii și distincții la concursurile muzicale la care a participat în România și s-a numărat printre finaliști la competițiile de la Geneva 1979, Elveția și ARD-München 1982, Germania. Cu ansamblul Trio cu pian George Enescu a obținut Premiul III la Concursul de la Belgrad 1976 și Premiul I la cel de la Colmar 1977, Franța. Dubla sa postură i-a asigurat prezența ca solisit pe scenele din România, Elveția, Germania și ocazii numeroase de colaborare cu alți soliști și dirijori celebri. A făcut multă muzică de cameră în diferite formații: Trio cu pian George Enescu, Trio de coarde Livschitz (devenit ulterior Trio Zürich), Cvartetul de coarde Winterthur și Orchestra de Cameră omonimă din Elveția, Ansamblul 13 din Baden Baden.

Tentația baghetei a fost mereu prezentă, astfel că în 1986, atunci când a fondat Orchestra de Cameră Freiburg, Cristian Florea și-a împlinit un vis. După 1989 a devenit director artistic și dirijor al Filarmonicii de stat din Sibiu, perioadă în care s-a ocupat activ de infrastructura centrelor muzicale "Hermania" și "Sala Thalia". În 1992 a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene și de atunci în fiecare an realizează diferite proiecte: "Concertul de Anul Nou", "Muzica din filme", concerte extraordinare cu mari artiști: Jose Carreras, Montserrat Caballe, Teresa Berganza, Placido Domingo, Ainoah Arteta...

În prezent este dirijorul șef al Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova, ansamblu pe care l-a condus și în concertul din cadrul Festivalului internațional George Enescu 2011, urmat de alte invitații pentru evenimente muzicale speciale - Concert la Palatul Cotroceni etc.

Cristian Florea, solist sau dirijor, a colaborat cu numeroase ansambluri muzicale: Mozarteum Salzburg, Orchestra Simfonică Madrid, Orchestra Simfonica Nacional de Catalunya din Barcelona, Musici of Prague, orchestrele din Málaga, Galicia, Murcia, orchestrele Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Bacău, București, Botoșani, Brașov, Iași, Arad, Oradea, Satu-Mare, Târgu Mureș, Craiova, Constanța, ansambluri orchestrale din Ucraina, Republica Moldova, Italia, Mexic, SUA, Ungaria, Germania, Bielorusia, Lituania etc.

Interesat de creații muzicale din toate etapele istorice, Cristian Florea are un repertoriu foarte bogat, cu multe prime audiții, numeroase opusuri fiind înregistrate pe LP-uri, CD-uri sau pentru diferite posturi de radio și televiziune: Spania TV1, TV2, TV3, TVRomânia, Cluj TV, TVMoldova, Swiss DRS, German SWF3, Köln WDR, Baden Baden Funk TV, Süfunk Stuttgart, SDR Karlsruhe, Hungarian TV, Radio Nacional de Espańa, Bayrische Rundfunk München, Niederlaendische Rundfunk of Den Haag.

OCTAV CALLEYA s-a năs­cut în 1943, la Chișinău. Un an mai târziu, familia viitorului dirijor se refugia în România, la Craiova. A urmat cursurile Conservato­rului de Muzică din București, de­săvârșindu-le la Viena, unde a stu­diat cu marele dirijor Sergiu Celi­bidache, fiind unul dintre discipolii săi. În 1973, alege să părăsească România, stabilindu-se în Spania. Din 1980, este profesor la Con­ser­vatorul Superior de Muzică din Malaga. A dirijat în toate țările lu­mii, dar și în România. În 2009, a fost lansat, la Ateneul Român, vo­lu­mul La pupitrul vieții, al scriito­ru­lui Ion Munteanu, dedicat lui Oc­tav Calleya. A primit din partea autorităților craiovene Diploma de Excelență a Municipiului Craiova, orașul în care a inițiat și un curs de dirijat pentru tinerii aspiranți. De ase­me­nea, la Filarmonica Brașov, conduce un mas­ter­class de dirijat.
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro