Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Castrele romane din Sălaj.

Marți, 12 Mai 2015 , ora 11.08
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 12 mai 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România" destinații inedite pentru a petrece vacanța în țară, locuri cu povești interesante și mai puțin știute.

Castrele romane din Sălaj alcătuiesc cel mai important obiectiv turistic din județ, fiind vizitate anual de turiști din țară și străinatate dornici de a vedea o pagină din istoria daco-romană. Încă de la intrarea în Sălaj, turiștii sunt îndrumați cu ajutorul unor indicatoare montate pe șoselele ce leagă Zalăul de Cluj-Napoca sau Satu Mare să ajungă cu ușurință în orașul Porolissum.

Aici, romanii au format o adevarată comunitate, un oraș cu sistem de alimentare cu apă, cu templu, drumuri, cazarmă, fântâni și chiar cu un amfiteatru pentru luptele între legionari. Urmele acestei părți din istorie se văd bine la Porolissum, iar arheologii Muzeului Județean de Istorie si Arta Salaj au grija sa fie puse in valoare.

Situat la aproximativ 18 kilometri de municipiul Zalau, Castrul Roman Porolissum este cel mai căutat. Accesul se face ușor, drumul dintre municipiul Zalău spre castru fiind recent asfaltat. Castrul este situat la ieșirea din localitatea Moigrad, pe dealul care strajuiește întreaga zona. Turiștii sunt invitați să rămână peste noapte la pensiunea care se afla in apropiere de castru, o pensiune construita in întregime in stil roman, conform indicatiilor istoricilor si arheologilor. Inca de la intrare poate fi vazut drumul de acces in castru, un drum realizat din bucati de piatra pe care mai pot fi observate urmele carelor.

Complexul Arheologic Porolissum, unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate din România, are o suprafață de 200 de hectare și este un uriaș muzeu în aer liber având ca centru de interes vestigiile municipiului Porolissum, fosta capitală a provinciei romane Dacia Porolissensis.

O istorie de neuitat

Datele cercetatorilor stiintifici de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Salaj sunt clare. In anul 106 d.Hr. la inceputul celui de-al doilea razboi impotriva dacilor, împaratul roman Traian a infiintat un punct fortificat pentru a apara principalul loc de trecere prin Muntii Meses. Constructia initiala, din lemn, cu fundatii de piatra, gazduia aprozimativ 5000 de soldati. Mai tarziu, fortificatia a fost marita si reconstruita din piatra, cu ziduri, valuri si santuri de aparare dar si mai multe castre mici. In timpul imparatului Septimiu Severus orasul a primit statut de municipiu, ceea ce oferea conducatorilor si negustorilor posibilitatea sa lucreze independent. Plecarea romanilor a avut loc in anul 271 d.Ch, insa, conform dovezilor istorice pastrate, Complexul Arheologic Porolissum a continuat sa fie locuit, timp de mai multe secole de la data plecarii.

La iesirea din localitatea Moigrad-Porolissum, pe partea stanga a drumului, spre zona complexului, apare Magura Moigradului, unul dintre vulcanii din zona Salajului stinsi in era geolologica. Platoul superior al Magurii, este usor accesibil.

La intrarea in Complexul Arheologic Porolissum, prin Porta Praetoria, pe partea dreapta se afla ruinele unui turn din piatra (burgus), in apropierea caruia inca mai poate fi observata constructia care avea destinatie vamala. Aici se realiza controlul traficului comercial, pentru a preveni ca arme, metal etc, sa ajunga in mainile inamicilor. Din acest punct, se continua cu „Terasa sanctuarelor” de la Porolissum, loc unde a fost descoperita, intre anii 1939 – 1940, o portiune de drum roman pavat cu lespezi de piatra. Pe unele suprafete pot fi observate si astazi urmele carelor romane ce coborau din zona orasului.

Partea stanga a drumului atrage atentia cu cladiri partial reconstruite, printre care templul dedicat zeului Liber Pater; din ruinele vechiul templu se ridica una dintre cele mai vechi basilici crestine, cunoscute in aceasta parte a Europei. In fata zidului de pe latura nordica a castrului au fost cercetate si restaurate partial mai multe cladiri care apartin vicus-ului roman – asezare cu statut rural care s-a dezvoltat in jurul castrului de pe Dealul Pomat. Continuind drumul vom observa amfiteatrul roman, locul unde se organizau spectacole, lupte de gladiatori, acrobatii, jocuri scenice. Amfiteatrul Complexului Arheologic Porolissum este o constructie emblematica, o replica a Colosseumului din Roma si are o capacitatea de 6000 de locuri”, se arata in prezentarea Muzeului Judetean de Istorie si Arta Salaj, o prezentare pusa la dispozitie de oficialii institutiei.

Festivaluri celebre

In fiecare an, turistii sunt invitati la festivaluri internationale daco-romane, toate avand ca scop promovarea castrelor romane, dar si prezentarea unor momente din istoria celui mai mare imperiu.

Adrian Lungu, corespondent RRA în Sălaj.
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro