Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Prin Munții Pietrosul Rodnei, rezervatia Maramureșului din Borșa.

Vineri, 15 Mai 2015 , ora 10.32
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 15 mai 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA ne propun destinații inedite pentru a petrece vacanța în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. Astăzi, vom fi în cautarea frumuseților naturii din Munții Pietrosul Rodnei, din rezervatia Maramuresului din Borșa, pe trasee mai puțin bătute de pasionatii de drumeții.

Două zile – de atâta aveți nevoie pentru a ajunge la interesante obiective turistice, două fiind de poveste: Cascada Cailor, cu cea mai mare cădere de apă din țară, aflată la altitudinea de 1300 de metri și Lacul Iezer de sub Pietrosul Mare, la 1825 de metri. Acest lac glaciar are suprafata de 3,5 ha, iar conturul lui se aseamănă cu harta țării noastre. 

Nordul țării și al Maramureșului oferă locuri și peisaje de îți taie respirația și încântă ochiul privitorilor, o posibilă destinatie de vacanță pentru zilele însorite de vară, departe de agitația urbană.

">La Borșa, în Complexul Turistic, ajungem dinspre Sighetu Marmației sau dinspre Iacobeni pe DN 18, cu posibilități de cazare în hotelurile sau pensiunile ospitaliere din zona. 

Drumețiile ne vor duce pe trasee montane marcate spre Rezervația Naturală Pietrosul Rodnei declarată încă din 1932 și Rezervație a Biosferei sub egida UNESCO din 1979, cuprinzând cel mai impresionant relief glaciar din Munții Rodnei. Se pot admira circurile glaciare Buhăescu, Zanoaga, Iezerul, Rebra, Pietrosul Mare cu vârful pana la 2303 m altitudine.

Cele mai vizitate de turiști și cunoscute obiective turistice reprezentative sunt Cascada Cailor, cu cea mai mare cădere de apă din țară de 90 de metri si lacul Iezer care are conturul hărții României. Aproape de lac, la 500 de metri se afla statia meteo Iezer.

Drumeții descopera un numar mare de plante ocrotite de lege, opaițul Rodnei, gușa porumbelului, floarea de colș, bumbucii de munte sau smârdanul.

Turiștii norocosi pot zări capra neagra, marmota sau acvila și cocosul de munte, dar si animalele mai cunoscute: lupul, ursul, râsul, mistrețul sau cerbul.

Adrian Marchiș, corespondent RRA de Maramureș
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro