Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Varlaam - satul de sub Penteleu.

Luni, 18 Mai 2015 , ora 15.00
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 18 mai 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA ne propun destinații inedite pentru a petrece vacanța în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. Astăzi vă aducem în atenție satul buzoian Varlaam situat sub muntele Penteleu, locul preferat al pasionaților de “river–rafting”, al celor care adoră drumețiile pe munte și al turiștilor care caută savoarea mâncărurilor ciobănești. 

Satul Varlaam este ultimul din judetul Buzau inainte de Covasna, majoritatea localnicilor avand servicii in zona Covasna si Brasov. Pentru a ajunge in paradisul montan din vecinatatea barajului Siriu si al cascadei Cashoca, din DN 10 Buzau-Brasov se alege drumul judetean 203K, drum care merge inspre comuna Gura Teghii, acest sat fiind apartinator comunei si ultimul ca asezare geografica. Desigur, ca in multe dintre zonele turistice, acest drum judetean este inca din 2009 o piedica in calea turistilor, spre exemplu la inceput de sezon, in mai, multi turisti si-au anulat rezervarile pentru ca au auzit ca starea acestui drum este deplorabila.

Varlaamul era odinioara satul muncitorilor la padure - aici functionand pana in anii 2000 un magazin alimentar bine aprovizionat si destinat exclusiv acestei categorii profesionale. Acum satul detine trei pensiuni agroturistice si o ferma de oi si capre care de asemenea va primi de la 1 iulie si destinatie turistica. Din aprilie si pana toamna tarziu, in luna noiembrie, pasionatii de riverafting din Mures, Harghita, Covasna, Bistrita, Hunedoara sau Timis stiu ca raul Buzau si afluentul sau Basca Mare, care trece prin Varlaam, sunt cele mai linistite ape curgatoare d emunte din tara pe care pot face acest sport. La Varlaam, gazdele ofera mancaruri ciobanesti - ciorbe groase cu ingredient principal laptele de oaie acru sau dulce si mamaliga tateasca cu multa branza si oua, dar si o bucata de afumatura. De asemenea, in sat turistii aleg sa faca celebrele bai in zer si flori de fan cu destinatie medicinala.

Cristina Moise, corespondent RRA de Buzău
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro