Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# La pas prin orașul lalelelor, Pitești.

Miercuri, 27 Mai 2015 , ora 9.48
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 27 mai 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România" destinații inedite pentru a petrece vacanța în țară, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. Și cum miercurea este ziua city-break-urilor, a escapadelor de week-end, astăzi vă invităm la Pitești în împrejurimile orașului.

Piteștiul își trage numele de la faptul că este "pitit" între dealuri. Este un loc ce a atras lume întotdeauna, aflându-se la răspântia câtorva drumuri comerciale importante ce leagă și astăzi Ardealul de capitala țării. Și în trecut, Piteștiul a fost poziționat aproape de vechile cetăți de scaun ale Țării Românești, Curtea de Argeș și Târgoviște, perioadă când s-a și dezvoltat datorită meșteșugurilor și comerțului.

La Pitești poți ajunge în două feluri: cu trenul sau cu mașina. Și asta indiferent de direcția din care vii, dinspre Craiova, Râmnicu Vâlcea, Brașov, București sau Târgoviște. Posibilități de cazare sunt nenumărate, atât în centrul municipiului, cât și la periferie, în locurile dragi piteștenilor, așa cum sunt Pădurea Trivale sau Lacul de acumulare Budeasa care acum, în sezonul cald, îmbie la plajă și, bineînțeles, la scăldat! Există mai multe plaje amenajate aici, iar cazarea se poate face în câteva cabane cochete.

Orașul este un foarte bun loc și pentru shopping, cele două centre comerciale de tip mall, unul chiar în centru, iar celălalt pe malul Argeșului, putând satisface și cele mai exigente gusturi. Exact la fel se întâmplă și noaptea, când Piteștiul rămâne un oraș activ. Barurile, cluburile și restaurantele se întrec în a atrage clientela. Și, indiferent de mărimea portofelului, până la urmă toți își găsesc locul pentru a savura o bere rece și pentru a asculta o muzică bună.

Una dintre cele mai mari bogății ale Piteștiului este Parcul Trivale, despre care se spune că ar fi „cel mai mare parc natural din țară”, numele lui fiind strict legat de Pitești. Când spui Pitești, spui Trivale, însă și viceversa este valabilă! Considerat unul dintre simbolurile orașului, Parcul Trivale a fost amenajat începând cu anul 1900 în cadrul unei păduri seculare de stejar, devenind un loc favorit de promenadă al piteștenilor, asta și pentru că din Centru și până la pădure nu se fac mai mult de cinci minute de mers pe jos.

Situată în partea vestică a orașului Pitești, pădurea ocupă o suprafață de aproximativ 7.000 ha. Trei văi ale unor pâraie se întâlnesc în această pădure, de unde și denumirea de Tri-vale.

Frumosul parc Trivale a început să fie amenajat din 1900, când Primăria a apelat la contele austriac Thedeus Graf Lubenschi, pentru a cumpăra și câteva sute de arbori ornamentali, care să fie plantați în parc.

Mai întâi în 1903, apoi și în 1913, mai mulți arhitecți peisagiști renumiți ai vremii s-au ocupat pe rând de înfrumusețarea parcului și de împodobirea perimetrului verde. Parcul a fost declarat monument al naturii în anul 1939.

Pe lângă relaxare și liniște, Parcul Trivale oferă și posibilitatea plimbărilor cu bicicleta. Aici se organizează an de an concursuri de mountain-bike și tot de aici se dă startul unor crosuri devenite deja tradiționale. Tot în Pădurea Trivale se află amenajată și Grădina Zoologică, care și-a sporit numărul de exponate în ultima perioadă și care, de curând, s-a îmbogățit și cu un pavilion de reptile vii și păsări rare.

În partea opusă pădurii Trivale, curge Argeșul, iar pe malul râului, este localitatea Budeasa, o altă destinație foarte apreciată de piteșteni, dar și de turiști. Aici se opresc foarte mulți pescari în căutarea unui trofeu de știucă, însă în ultimul timp, pantele dealurilor de la Budeasa sunt apreciate și de practicanții zborului cu parapanta.

Și pentru că a venit vorba de zbor, lângă Pitești se găsește Aerodromul Geamăna, unul dintre cele 16 aerodromuri aparținând Aeroclubului României. Pista a fost de curând omologată din nou, așa că cine posedă un avion ultra-ușor poate efectua zboruri de agrement.

Cristian Matei, corespondent RRA de Argeș
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro