Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Întorsura Buzăului - locul asemuit cu Tirolul

Joi, 28 Mai 2015 , ora 13.02
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 28 mai 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța aici în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. 

Astăzi vă propunem să poposim la Întorsura Buzăului, o zonă mai puțin cunoscută de turiști, dar cu peisaje mirifice, asemănatoare celor din Tirol, după spusele străinilor.

Orașul e situat în partea sudică a județului Covasna, pe malul Râului Buzău, la poalele Munților Ciucaș, la o distanță de 40 de kilometri de Brașov și 50 de kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe. Aici se ajunge foarte ușor pe DN 10, un drum „ca-n palmă”, dar și cu trenul de la Brașov. Puțină lume știe că în apropiere de Întorsura Buzăului, mai exact la Teliu, se află cel mai lung tunel feroviar din țară - măsoară aproape 4 kilometri și jumătate.

Plecăm astăzi la drum cu gândul de a vedea cascadele de la Urlătoare, barajul de la Siriu, Lacul vulturilor și rezervația de Zimbri de la Vama Buzăului, împreună cu Oana Negrea, corespondentul RRA din județul Covasna, care ne va spune și care sunt posibilitățile de cazare în zonă.

Rezervatia de zimbri de la Vama Buzaului a fost înființată în toamna anului 2008, când au fost aduși primii zimbri din străinătate printr-un proiect de dezvoltare turistică a zonei, ce prevede și repopularea pădurilor românești cu această specie. Zimbrii trăiesc în semicaptivitate pe o suprafață de câteva zeci de hectare, dar planul autorităților este ca în viitor să-i lase în libertate.

Cascadele de la Urlătoare, mai puțin celebre decât suratele lor din Bucegi, sunt cel puțin la fel de fascinante, pentru că adună apele a șapte izvoare. Un spectaculos monument al naturii, unde „țipătul” „Urlatoarelor” poate fi ascultat chiar sub perdeaua de apă. Locul merită văzut nu doar vara pe căldură, ci și atunci când plouă, iar culorile peisajului se schimbă din roșcat în albastru, dar și iarna când cascadele sunt încremenite ca niște uriașe orgi de gheață.

La numai câțiva kilometri de la ieșirea din județul Covasna pe drumul înspre Buzău, începe să se vadă „coada” lacului de acumulare de la Siriu, un loc preferat de pescari, dar și de amatorii de sporturi nautice.

În zonă sunt popasuri și pensiuni turistice, cu oferte pentru toată lumea. Chiar și pentru cei mai pretențioși turiști. Iar gazdele te ispitesc cu bucate alese, cum ar fi păstrăv în cetină de brad cu mămăligă și muijdei de usturoi, cartofi copți la cuptor, bulz, ciorbă acrită cu prune sau cu borș de putină, siropuri cu fructe de pădure fără conservanți, afinată de casă, dulceață, murături și multe alte bunătăți.

De aici se pot face drumeții către Viaductul Teherau și Lacul Vulturilor aflat lapeste 1400 de metri altitudine, locul în care vulturii își învață puii să zboare. În jurul lacului s-au țesut de-a lungul vremii mai multe legende, care l-au inspirat și pe Alexandru Vlahuță în scrierea sa « România pitorească ».

Aveți nevoie de câțiva prieteni, un cort și-o seară cu foc de tabără și, garantat, nu veți uita niciodată această vacanță în Țara Buzaielor.

Fotografiile aparțin corespondentul nostru, Oana Negrea si site-ului www.tarabuzaielor.ro, realizat de Primaria Intorsura Buzaului, cu fonduri europene. 



Oana Negrea, corespondent RRA de Covasna
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro