Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Pe Clisura Dunării

Luni, 25 Mai 2015 , ora 11.13
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 25 mai 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA ne propun destinații inedite pentru a petrece vacanța aici, în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. 

Aerul tare de munte și cristalinul valurilor Dunării care se sparg ca de un zid în pereții stâncoși și crenelați ai versanților. Cele mai spectaculoase peisaje din întreaga Europă, monumente istorice vechi de 2000 de ani, dar și sculpturi impunătoare. Le găsiți pe toate într-o singură locație. Clisura Dunării a devenit în ultimii ani o destinație tot mai căutată de turiști.

Pornind de pe DN 6, virați la stânga, dacă veniți dinspre București sau la dreapta dacă veniți dinspre Timișoara și la nici 15 de km de mers pe DN 57, după Orșova și Eșelnița intrați în Defileul Dunării unde găsiți cu siguranță cea mai spectaculoasă zonă străbătută de bătrânul fluviu. Clisura Dunării, denumirea sub care este cunoscută este una dintre cele mai noi destinații turistice din România. Dezvoltată după anii 2000, când în această locație s-au construit sute de spații de cazare, zona uimește prin frumusețe, diversitatea speciilor faunistice și floristice, dar și prin importanța și măreția monumentelor irstorice.

Într-o croazieră pe fluviu, turistul poate vedea la iesirea din Cazanele Mici, „Tabula Traiana”, o placă memorială romană având 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime. Monumentul a fost sculptat în stâncă  din porunca împăratului roman Traian, pentru a marca marșul trupelor romane spre Dacia și a comemora victoriile asupra regatului dac în anii 105 – 106. Dar simbolul acestor locuri este fără îndoială, statuia Regelui Dac Decebal, din golful Mraconia. Înalt de 55 m și lat de 25 m. impunătorul monument este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua ca mărime din lume.  Decebal a fost sculptat într-o stîncă, din dorința cunosctului istoric și om de afaceri român, Iosif Constantin Drăgan, ca o replică la sculptura romană amintită. Așa că astăzi, turistul care vizitează locurile îl poate vedea pe Decebal stând de strajă la hotarele Daciei. De altfel, statuia, la care au lucrat timp de 10 ani, 12 alpiniști este locul cel mai vizitat de turiști.

În ce privește spectaculozitatea peisajelor, există două trasee turistice cu posibilități de belvedere unice. Relieful carstic sculptat de fluviu sau pâraie milenare oferă nu mai puțin de șapte peșteri, cîteva dintre ele acesibile pentru vizitare. Peștera Ponicova și Grota Veteranilor sunt două dintre acestea, iar despre ultima se spune că a fost consacrată de daci drept sanctuar al zeului Zamolxis. La capitolul specii floristice unice, trecem laleaua galbenă de Cazane, specie protejată, ce nu se întâlnește decât în această zonă.

Clisura Dunării poate fi un loc ideal atât pentru excursii de o zi sau două, dar și o locație excelentă pentru o vacanță reușită. În pensiunile locurilor găsiți spații de relaxare, ospitalitatea dorită și gastronomie bazată în special pe preparate din pește de Dunăre. Când vine vorba de tarife, ele sunt accesibile și pornesc de la 80 de lei camera în pensiuni de 2 margarete și ajung la 220 de lei în pensiuni de patru margarete, dotate la cele mai înalte standarde, cu spații de cazare luxoase, piscină și posibilități multiple de petrecere a timpului liber.

Mihai Bădescu, corespondent RRA de Mehedinți
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro