Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Sport în școli

Arhiva : 2014 |

Bani europeni și parteneriat public-privat pentru sport în școlile din Tr. Severin

Marți, 8 Aprilie 2014 , ora 13.33
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Fondurile europene și parteneriatul public - privat modernizează bazele sportive școlare la Drobeta-Turnu-Severin. Cu bani europeni, Școala "Theodor Costescu" a devenit una dintre puținele din România cu bazin de înot. În același timp, șapte terenuri de sport au fost modernizate prin investiții private, atât în folosul elevilor, care nu mai fac sport pe trenuri care le puneau siguranța în pericol, dar și în folosul celor care au investit și acum scot un profit.

Din toată această situație are de câștigat în primul rând mișcarea și sportul. Pentru că întreținerea bazelor sportive era destul de costisitoare pentru Primăria Drobeta-Turnu-Severin, cele mai multe terenuri de sport din apropierea școlilor erau în urmă cu ceva timp în paragină. Bitumul pe care se făceau orele de educație fizică sau pe care elevii jucau fotbal sau alte sporturi avea fisuri și era degradat. Așa a fost descoperită ideea unui parteneriat public-privat, prin care terenurile de sport ale școlilor puteau fi concesionate unor firme private. Acestea au montat un gazon nou sintetic, gard împrejmuitor pentru siguranța copiilor, porți noi cu plase și chiar nocturnă.

Un astfel de exemplu este la Școala numărul 11 din Drobeta-Turnu-Severin, unde pe terenul sintetic amplasat își desfășoară orele de educație fizică elevii școlii, se antrenează la fotbal grupele de copii al Clubului Sportiv Școlar Tr. Severin, iar în afara acestor antrenamente ale școlii, bazele sunt închiriate de cele mai multe ori tot de tineri, desigur tot pentru mișcare.

„Cât școala are ore, de la 8:00 la 15.00, utilizarea acestor baze este făcută exclusiv în folosul elevilor. Există în contract o stipulare prin care dacă avem diferite activități speciale după-amiaza sau în week-end-uri, bazele ne sunt lăsate de cei care au investit tot nouă, pentru că terenul de sport rămâne primordial în utilizarea școlii. Desigur că era greu de întreținut baza, mai ales că nu am auzit vreo școală din Drobeta-Turnu-Severin să fi pus gazon sintetic cu bani de la primărie, până acum. Pentru noi a fost un lucru bine-venit, iar bucuria copiilor este mare, pentru că dacă este puțin mai umedă atmosfera nu aluneci, nu ai noroi, plasticul acela de sub picioare are o aderență bună și riscul de accidentări este foarte redus”, spune Adriana Moclea – directoarea Școlii Generale nr. 11 din Drobeta-Turnu-Severin.

„Există în jur de șapte astfel de investiții la școlile din oraș. Am decis să facem acest parteneriat public-privat pentru că noi nu mai investim bani. Investesc și întrețin aceste baze doar privații, elevii le folosesc în cursul orelor, iar investotorii în afara cursurilor. Foarte important este și faptul că elevii nu se pot accidenta, gazonul ceea ce înainte se mai întâmpla” a declarat Marius Screciu – viceprimarul orașului Tr. Severin.

Ar mai fi de adăugat că o investiție pentru un astfel de teren sintetic costă până la 10.000 de euro, sume mai greu de găsit în bugetele primăriilor.

O bază sportivă modernă se află și la Școala Theodor Costescu din Drobeta-Turnu-Severin. De această dată vorbim de un bazin de înot. După ce Bazinul Olimpic din Tr. Severin și-a închis porțile, din cauza stării incredibile de degradare în care se află, înotul era un sport interzis copiilor din localitate. Salvarea a venit în cursul anului trecut, când cu fonduri europene, un proiect început încă din anul 1997 a fost finalizat. Dată în folosință acum 17 ani, școala era prevăzută cu bazin de înot, dar care a stat mulți ani în paragină din lispă de fonduri. Soluția finalizării acestui bazin de înot au fost banii europeni. Investiția a fost finalizată și de anul trecut toți elevii școlii beneficiază de cursuri de înot, spune instructorul Geroge Crăpau.

„Înotul este cel mai complex sport. Dezvoltă toate capacitățile motrice ale copilului și totodată, dezvoltă o mare imunitate pentru anumite viroze. De aceea toți elevii acestei școli au trecut pe la bazinul de înot măcar o dată pe săptămână, în afara orelor de curs. După ce copiii vor învăța să înoate vom face și o selecție și pe cei care au aptitudini îi vom selecta pentru mai multe grupe pentru a-i putea legitima și mai târziu să-i putem înscrie în competițiile organizate de Federația Română de Natație. Ceea ce mi se pare foarte important și țin să vă spun este că după ce am realizat acest bazin, scutirile la sport au scăzut cu 70 – 80 %. Și acei copii care nu veneau la educație fizică, acum vin la bazin și vin și la orele de sport”, a declarat George Crăpatu – instructor de înot la Școala Theodor Costescu.

Mihai Bădescu, corespondent RRA de Mehedinți
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro