Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Stațiunea Călimănești - Căciulata

Marți, 14 Iulie 2015 , ora 13.51
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 9 iulie 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța, aici, în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute.

Izvoarele au fost descoperite încă de pe vremea romanilor, când aceștia le foloseau la băile termale construite lângă Castrul Arutela, situat în amonte de Mănăstirea Cozia. Mai târziu, boierii din Țara Românească plăteau birjarii pentru băile cu apă minerală care aveau o mare concentrație sulfuroasă. Animalele din apropiere se obișnuiseră să bea și ele apă de Călimănești, iar în timp, vestea că apele de aici sunt vindecătoare a depășit granițele zonei și a atras, pentru tratament, numeroase personalități din întreaga Europă.

După 1950, izvoarele au fost captate, iar stațiunea a cunoscut o perioadă de înflorire. Până în 1990, Călimăneștiul a beneficiat și de o stație de îmbuteliere.

Declinul stațiunii avea să vină după `90, când s-a renunțat la curele prelungite cu apa vindecătoare de aici, iar stația de îmbuteliere a fost și ea desființată, după cum susțin foste cadre medicale, în ideea ca turiștii să vină direct la sursă pentru apa de Călimănești...

În ultima perioadă, grație numeroaselor investiții făcute în infrastructura turistică, sute de tineri ajung să descopere stațiunea. Piscinele amenajate recent în stațiune, spațiile de cazare pe care hotelurile, dar și pensiunile din zonă le oferă îi determină pe turiști să revină.

Descoperirea frumuseților pe care și Parcul Național Cozia le oferă fac ca la finalul fiecărei săptămâni gradul de ocupare al stațiunii să fie de aproximativ 95%. În asemenea condiții, deținătorii de pensiuni și hoteluri se văd obligați să își îmbunătășească în permanență serviciile astfel încât stațiunea Călimănești- Căciulata să devină un real punct de atracție pentru tineri.

Ana Maria Cârstea, corespondent RRA de Vâlcea
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro