Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# City-break în capitala Olteniei, Craiova

Miercuri, 1 Iulie 2015 , ora 10.47
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 1 iulie 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța, aici, în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute.

Și pentru că miercurea este ziua city-break-urilor, astăzi vă invităm în “capitala Olteniei”, Craiova. Spre sfârșitul secolului al XV-lea, Marea Bănie de Craiova era a doua putere instituțională și politică a țării, de multe ori responsabilă cu alegerea domnitorilor. Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu, Alexandru Ioan Cuza, dar și regele Carol I - unele dintre cele mai proeminente figuri istorice - își leagă numele de capitala Băniei.

Craiova impresionează prin arhitectura deosebită a caselor boierești din centrul istoric, recent renovat, spațiile verzi atent îngrijite și decorate cu o multitudine de flori și prin bisericile monument istoric precum Catedrala Mitropoitană, Madona Dudu sau Mântuleasa.

Punctul zero al atracției turistice rămâne fără îndoială Parcul „Nicolae Romanescu”, al doilea parc natural ca mărime din Europa, monument de arhitectură peisageră, vechi de mai bine de un secol. Proiectul parcului, întocmit de arhitectul peisagist francez Emil Redont, a fost premiat cu Medalia de Aur la Expoziția Internațională de la Paris din 1900.

Craiova mai bifează un punct important la capitolul oaze de verdeață, grădina botanică „Alexandru Buia” fiind localizată aproape de centrul orașului și accesibilă multor vizitatori. Aceștia pot afla detalii despre lumea satului tradițional din această parte a țării în cadrul expozițiilor de la Casa Băniei, cea mai veche construcție civilă a Craiovei, și pot admira opere ale marelui sculptor Constantin Brâncuși adăpostite la Muzeul de Artă, instituție culturală amenajată în somptuosul Palat Jean Mihail, asemănat cu Palatul Schonbrunn din Viena.

Intrat în cursa pentru obținerea titulaturii de Capitală Culturală Europeană 2021, orașul Craiova are o bogată ofertă culturală, aici funcționând unele din cele mai cunoscute instituții de gen din țară precum Teatrul Național „Marin Sorescu”, Filarmonica „Oltenia” și Opera Română Craiova. 

Florin Firu, corespondent RRA de Dolj
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro