Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Transfăgărășanul

Luni, 6 Iulie 2015 , ora 13.07
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 6 iulie, ora 17:08) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța, aici, în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute.

„Drumul spre Nori”, cum a mai fost numit Transfăgărășanul, a fost construit după 1970, fiind conceput ca un proiect militar, în contextul situației geo-politice din regiunea noastră din acei ani.

Povestea șoselei spune că de la Vidraru, Transfăgărășanul ar fi trebuit să ocolească lacul prin stânga, nu prin dreapta. Doar că partea din stânga, plină de infiltrații, nu i-a lăsat pe constructori să-și facă treaba. Partea dreaptă a fost mai “înțelegătoare”, poate și pentru faptul că este mai mult timp expusă Soarelui.

Oricum, șoseaua șerpuită de la altitudinea de 2000 de metri rămâne o bijuterie. Însă în afara măreției drumului și a peisajului, există multe lucruri de făcut aici, așa că o minivacanță pe Transfăgărășan pare deja o idee foarte bună, nu?

În primul rând, nu trebuie ratată plimbarea cu vaporașul pe lacul de acumulare Vidraru. De la Marcel Diaconu, căpitanul vasului de agrement, am aflat că, atunci când apa scade mult, lacul Vidraru își dezvăluie unele dintre tainele adâncurilor.

Mai sus, la Conacul Ursului, am dat peste Parcul Din Lemn. M-am gândit că o plimbare ar fi binevenită, însă Relu Nica, creatorul parcului, salvamontist și sculptor în lemn, mi-a explicat ce pot face turiștii în parc.

Să nu uităm totuși că suntem la munte. Două trasee sunt extrem de căutate în zona Transfăgărășan. Unul este cel de pe Valea lui Stan, cel mai frumos și mai lung canion românesc. Despre celălalt aflăm mai multe de la Ovidiu. Tocmai ce ieșise din canion, că își și făcea planuri să ajungă pe un tărâm de poveste, unde zmeii au o fereastră numai a lor.

Și chiar dacă ești doar în trecere și nu ai timp acum să te oprești la Vidraru, la Parcul din Lemn sau la Fereastra Zmeilor, bucură-te de un drum extrem de frumos, pentru care alții plătesc bani grei să-l vadă. 

Cristian Matei, corespondent RRA de Argeș
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro