Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# În Țara Hațegului

Luni, 22 Iunie 2015 , ora 14.26
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 22 iunie 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța, aici, în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. 

Cu milioane de ani în urmă, aici era o insulă pe care o stăpâneau dinozaurii. Cu două milenii în urmă, dacii își aveau aici așezările, iar nu mult după aceea primii creștini aveau să ridice o biserică pe care o vedem și astăzi. Țara Hațegului e toate acestea la un loc și multe altele: e istorie și vechi tradiții, e ținutul unde credința are puternice rădăcini, la Densuș și la Prislop, și e locul din care munții Retezat își ridică frunte spre cer.

Geoparcul Dinozaurilor este una dintre atracțiile recente ale Țării Hațegului, care e pe cale să devină placa turnantă a turismului în zonă, pentru că pe georutele existente aici pune în valoare tot ce are mai frumos această regiune, în care creaturile preistorice au devenit adevărate vedete ale unui sit unic. Pe urmele speciei aparte de dinozauri care se găsește doar aici, turiștii ajung să vadă tot ce are mai frumos această zonă și să-i descopere taina și legendele, care nu sunt deloc puține.

La câțiva kilometri de Hațeg găsim biserica de la Densuș, despre care unii istorici afirmă că e cea mai veche din România. Preotul Paroh Alexandru Gherghe spunea că numărul celor care vin să o vadă crește de la un an la altul, iar altarul făcut dintr-o piatră funerară a unui general roman, pictura interioară unică, în care Isus poartă cămașă țărănească și forma ce aduce mai degrabă a fortificație decât a basilică sunt tot atâtea elemente inedite ale acestui lăcaș de cult.

Dacă nu v-am convins încă să veniți în Țara Hațegului, vă propun să-l ascultați în reportajul alăturat pe George Resiga, vicepreședintele Salvamont România, care crede că Parcul Național Retezat e cel mai frumos de felul acesta din țară, și pe bună dreptate.

Dacă vreți să ajungeți în Țara Hațegului, aveți la dispoziție foarte multe pensiuni, fie că optați pentru cele din apropierea mănăstirii Prislop, un puternic centru de pelerinaj, sau pentru cele de la poalele Retezatului, din zona Nucșoara. Gazdele de aici se mândresc cu bunătăți autentice, cum ar fi celebri virșli, niște cârnăciori subțiri din carne de oaie și capră, iar cele mai multe pensiuni vă pun la dispoziție și biciclete cu care să explorați în voie aceste locuri de o frumusețe aparte.

Ilie Pintea, corespondent RRA de Hunedoara
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro