Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Castelul Banffy din Bonțida

Vineri, 26 Iunie 2015 , ora 10.26
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 26 iunie 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța, aici, în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. 

Unul dintre cele mai cunoscute castele din România este cel construit de familia Banffy în Bonțida. Castelul, ce purta odinioară denumirea de “Versailles-ul Transilvaniei”, atrage în fiecare an peste 100.000 de vizitatori. Câteva zeci de mii dintre ei au intrat pe porțile castelului chiar în aceste zile, în care are loc cel mai mare festival de muzică electronică din România, Electric Castle.

Construirea castelului Banffy din Bonțida a început în Evul Mediu, care s-a extins apoi în epocile renascentistă și barocă. Epoca de înflorire a “Versailles-ului Transilvaniei”, a luat, însă, sfârșit în timpul celui de-al doilea război mondial. Trupele germane au distrus o parte a castelului în timpul retragerii lor, în toamna anului 1944. Părțile castelului rămase intacte au suferit noi distrugeri, în timpul filmărilor la pelicula Pădurea Spânzuraților, în regia lui Liviu Ciulei.

Castelul din Bonțida a rămas în paragină în timpul comunismului, însă, după anul 1989, el a început să fie refăcut, la inițiativa fundației Transylvania Trust. Refacerea castelului a fost susținută de Prințul Charles al Marii Britanii și de membrii Familiei Regale a României. El a devenit unul dintre principalele puncte de atracție pentru turiști, spune unul dintre cei mai cunoscuți manageri clujeni în domeniul turismului, Valentin Lungu.

Donjonul castelului a fost transformat într-o cafenea culturală care a devenit deja bine cunoscută, spune expertul în turism cultural, Adrian Pop. Însă nu doar evenimentele culturale au loc în castelul din Bonțida. Chiar în aceste zile, în curtea castelului este organizat cel mai important festival de muzică electronică din România, Electric Castle. În ciuda frigului, ploii și noroiului, peste 20.000 de tineri s-au adunat pentru a urmări vedete precum Fat Boy Slim și The Prodigy. 


Claudiu Pădurean, corespondent RRA de Cluj
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro