Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Cetatea Făgăraș

Joi, 9 Iulie 2015 , ora 13.07
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 9 iulie 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța, aici, în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute.

Cetatea Făgăraș este una din cele mai apreciate și mai bine conservate cetăți medievale din România. Anul trecut, Cetatea Făgăraș a fost considerată al doilea cel mai frumos castel din lume, potrivit unui clasament realizat de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor și prezentat de publicația Huffington Post.

Prima atestare documentară a cetății este din secolul al XV-lea din timpul lui Iancu de Hunedoara, dar se crede că vechimea cetății merge mult mai departe, în secolul al XIII-lea, și are legătură cu primii voievozi ai Țării Românești. Cetatea a fost un punct strategic extrem de important pentru principii Transilvaniei. În 1526, devenit voievod al Transilvaniei, Ștefan Mailat, fiu al unui boier din regiune, a intrat în posesia Făgărașului și a domeniilor din jur și a pornit lucrările de transformare a cetății într-o adevărată cetate întărită. Zidurile de apărare au fost dublate în grosime pornind din interior. Noi spații au fost amenajate în încăperi și săli boltite. 

În octombrie 1599 porțile cetății s-au deschis pentru a-l primi pe Mihai Vodă Viteazul, cetatea devenind apoi reședință a Doamnei Stanca, soția domnitorului. De altfel, datorită celor două rânduri de ziduri, șanțului de apărare cu apă și zonei mlăștinoase în care era construită, cetatea nu a fost niciodată cucerită prin forța armelor. Între 1948 și 1960, cetatea a servit de închisoare pentru oponenții sistemului comunist din Țara Făgărașului, deținuți politici, Făgărașul devenind una din închisorile din sistemul Gulagului românesc. În anii care au urmat (1965-1977) au fost făcute lucrări de reparații, restaurare și conservare.

Astăzi, cele 85 de încăperi ale Cetății Făgărașului adăpostesc Muzeul Țării Făgărașului - Valer Literat, cu peste 18.000 de exponate. Muzeul cuprinde în patrimoniul său un număr de 20 de colecții, precum cele de: arheologie, arme, numismatică, cahle, carte veche, documente, lapidarium, glăjărie, artă decorativă și plastică, ceramică populară, port popular, țesături, obiceiuri, icoane pe sticlă, arta lemnului, meșteșuguri ș.a.m.d. Expoziția de bază reprezintă evoluția civilizației Țării Făgărașului într-o înșiruire de momente și evenimente semnificative. În funcție de conținutul patrimoniului său, expoziția de bază a fost structurată pe trei secțiuni: istoria Țării Făgărașului (de la epoca bronzului până la 1 Decembrie 1918), etnografia zonei (ceramică, țesături, port popular, interior țărănesc, icoane etc.) și artă plastică și decorativă. Cetatea Făgărașului se găsește chiar în centrul municipiului Făgăraș, pe DN1, la o diatanță de 68 de km de Brașov și 75 km de Sibiu.

Între 2 iunie și 30 septembrie muzeul este deschis marți - vineri între 8.00 - 19.00, sâmbătă și duminică între 10.00 - 18.00, luni fiind închis. Primirea vizitatorilor se face cu o oră înainte de închidere. Prețul unui bilet este de 15 lei pentru adulți, 7 lei pentru elevi, studenți și pensionari și gratuit pentru copii, persoane cu dizabilități și însoțitorii acestora.


Mădălin Iacob, corespondent RRA de Brașov
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro