Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Canionul 7 scări din Masivul Piatra Mare

Joi, 16 Iulie 2015 , ora 11.07
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 9 iulie 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța, aici, în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute.

Canionul Șapte Scări este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestică a munților Piatra Mare, în județul Brașov. 

Lungimea lui este de 160 metri cu o diferență de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 metri. Defileul este format din șapte trepte cu înălțimi între 2.5 și 15 metri, și care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Șapte Scări, afluent de stânga al Șipoaiei, este ridicat. 

Accesul principal se face dinspre localitatea Timișul de Sus și Dâmbul Morii, de pe drumul național DN1 (traseu banda galbenă), în cel mult o oră de mers.

Canionul, scările și pasarelele au fost reabilitate în totalitate în anul 2013 de către Regia Locală a Pădurilor Săcele. Scările și pasarelele sunt din fier zincat, s-au refăcut panourile de informare și cabinele PSI, iar pe traseul dintre cabana Dâmbul Morii și Canionul "Șapte Scări" de peste doi km, sunt montate mese, bănci, precum și vetre de foc pentru turiștii care fac popasuri. Biletul de intrare în Canionul 7 scări costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.  Pentru grupurile organizate care trebuie să fie formate din cel puțin 10 persoane și însoțite de ghid, prețul biletului este de 5 lei pentru adulți și doi lei pentru copii.

De la baza Canionului pornește și cea mai mare instalație de tiroliene din țară. Pe un traseu de 2,1 km, sunt amplasate 21 de tronsoane, cel mai lung având 273 de metri, iar cel mai scurt 47 de metri. Prețul este de 50 de lei, doritorii trebuind să aibă minim 40 de kg. Pentru copii există la baza tirolienei două trasee scurte, prețul fiind de 20 de lei/30 de minute.

În afară Canionului 7 scări, în masivul Piatra Mare există și alte trasee extrem de atrăgătoare: cabana Piatra Mare(1628 m) și vârful Piatra mare (1844 m), cascada Tamina, peștera de gheață, cabana Bunloc (1185 m). Spre toate aceste obiective accesul cel mai facil se face din DN1, din localitățile, Predeal, Timișul de Sus și Săcele.

Foto: Emi Cristea, Bogdan Balaban, Bogdan Balas  

Mădălin Iacob, corespondent RRA de Brașov
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro