Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# City-break la Timișoara.

Miercuri, 15 Iulie 2015 , ora 10.39
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 9 iulie 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța, aici, în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute.

Și pentru că miercurea este ziua city-break-urilor, astăzi vă invităm la Timișoara, orașul trandafirilor și al podurilor „cu poveste”.

Piața Operei este "kilometrul zero” - punctul ideal de pornire într-o călătorie prin cartierele istorice ale orașului: Cetate, Fabric, Iosefin și Elisabetin. Vizitatorii pot fi însoțiți de un audio-ghid, care poate fi închiriat gratuit de la Centrul Info-turistic al Primăriei, de pe str. Alba Iulia. Informațiile despre obiectivele turistice sunt oferite în 6 limbi și prezintă o istorie detaliată a unor locuri reprezentative pentru Timișoara, cum ar fi Piața Unirii - cea mai frumoasă piață baroc din Banat, Piața Libertății, Bastionul Therezia, Opera sau Catedrala Ortodoxă Mitropolitană - cea mai înaltă catedrală din România.

După incursiunea în Cetatea Timișoarei, ghidul poliglot parcă ghicește că turistul își dorește să ajungă într-o oază de liniște și răcoare, astfel încât te îndrumă spre „plămânii” orașului – parcurile și Canalul Bega, primul canal navigabil din România. Pe malul apei se revarsă, într-o feerie de parfumuri și culori, Parcul Rozelor, recent renovat. Cu 1200 de soiuri de trandafiri, rozariul, amenajat la începutul secolului al XIX-lea, a fost fondat de Wilhelm Muhle, cu contribuția femeilor bogate din oraș. Celebrul grădinar imperial a fost și creatorul primului soi de trandafir românesc, galben, cu petale mărginite cu auriu, pe care l-a botezat după numele soției sale, Madame Josephine.

Parcul Rozelor reprezintă una dintre principalele atracții turistice ale Timișoarei, atât pentru diversitatea și aranjamentul soiurilor de trandafiri, cât și pentru faptul că aici se desfășoară, în fiecare vară, o serie de manifestări culturale, cum ar fi „Festivalul inimilor” sau Festivalul de Operă și Operetă.

Parcul este situat pe malul Begăi, iar în apropiere se deschide priveliștea spre podurile Timișoarei, construcții deopotrivă utile și romantice. Dacă la începutul anilor 1900 existau la Timișoara peste 70 de poduri, astăzi sunt doar 14, cu tot cu pasarele, însă unele sunt adevărate opere de artă și monumente de istorie industrială. Puțini stiu, spre exemplu, că Podul „Mihai Viteazul” este decorat cu patru basoreliefuri, între care o figură feminină ce ține în mână stema orașului, un morar ce duce în spate un sac de făină și un nisipar care încarca într-o barcă materiale de contrucții.

Un alt pod celebru este Podul Metalic, despre care circulă o legendă potrivit căreia ar fi fost proiectat de însuși Eiffel, constructorului turnului cu același nume din Paris. În vecinătate, se află Podul „Mitropolit Andrei Șaguna”. Mai poate fi numit și „podul neterminat” pentru că are 4 socluri goale, pe care ar fi trebuit să fie amplasate statuile a 4 episcopi catolici, insă războiul a zădărnicit acest lucru. Dar cel mai spectaculos este, fără îndoială, Podul „Decebal” finalizat în 1909, care, atunci când a fost construit,a constituit o premieră mondială deoarece era podul armat, pe grinzi, cu cea mai mare deschidere din lume.Cu o arhitectură în stil secession , acesta reprezintă „ poarta” de intrare în cartierul istoric Fabric-„ de unde vin toate lucrurile bune”.

Odininoară, podul era străbătut de primul tramvai tras de cai din România care facea legătura între Cetate și Fabric - cartierul meșteșugarilor și al fabricilor, care devenise” locomotiva economică” a orașului. Astăzi, pentru a reconstitui traseul primului tramvai tras de cai, poți călători prin Timișoara cu tramvaiul turistic ce poate fi închiriat la cerere. Și pentru că podurile se văd mai frumos de pe apă,poți alege să te plimbi pe Bega cu una dintre ambarcațiunile acostate la malul apei. De asemenea, o poți lua la pas sau cu bicicleta pe aleile și pistele de ciclism care însoțesc cheiul Begăi de la un capăt la altul al orașului. 

Alina Bujancă, corespondent RRA de Timiș
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro