Radio RomâniaRadio România Actualități
   

România pedalează

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Călărașiul - pe harta cicloturistică a Europei.

Sâmbătă, 30 Mai 2015 , ora 10.12
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 30 mai 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA ne propun destinații inedite pentru a petrece vacanța în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. Sâmbăta, în emisiunea "CA PE ROATE", este rândul celor care nici în vacanță nu se despart de bicicletă.  

Călărașiul pe harta cicloturistică a Europei.

Prin intermediul proiectului european “Promovarea patrimoniului natural în zona Dunării călărășene prin ecoturism”, finanțat de Programul Operațional pentru Pescuit – POP 2007-2013, Consiliul județean Călărași a ales să valorifice potențialul deosebit al zonei, instituind 4 trasee cicloturistice. Acestea au fost realizate de Smart Atletic, împreună cu Asociația Cycling Romania și cu partenerii locali din Călărași care au avut un obiectiv măreț: acela de a pune Călărașiul pe harta cicloturistică a Europei.

„Toate traseele au un grad scăzut de dificultate, fiind gândite într-un sistem de rețea locală. Astfel, ele vor fi accesibile pentru orice persoană care dorește să petreacă de la câteva ore până la câteva zile în jud. Călărași. Distanțele sunt cuprinse între 35-50km și traseele comunică între ele. Mai mult decât atât, cele două trasee de șosea (C1 și C2) reprezintă o porțiune din cei 4500 de km ai magistralei cicloturistice EuroVelo 6, care leagă Oceanul Atlantic de Marea Neagră. Traseele nu sunt omologate Euro Velo, dar există această perspectivă. Un element inedit, care vine în ajutorul turiștilor, este că fiecare traseu are un tur virtual care poate fi parcurs online, iar indicatoarele de pe trasee au integrate coduri QR. Daca vă opriți în dreptul acestora și le scanați, veți fi direcționați către pagina traseului respectiv, putând astfel să accesați informațiile importante ale lui.” spun reprezentanții de la Smart Atletic.

Pe site-ul dedicat proiectului, există și o hartă interactivă cu traseele și obiectivele turistice, producătorii locali pe care să îi vizitați, locurile de cazare, agrement, masă și camping.

Traseele sunt următoarele:

C1 | CASCIOARELE-MANASTIREA

Traseu de sosea, 48km. De-o zi sau de doua.

Etapa 1 | De la intrarea in Judetul Calarasi dinspre Giurgiu, pe DN41 >> prin Cascioarele, pe langa lacul Catalui >> traversați padurea Tufele Grecului >> satul Chirnogi >> podul peste raul Arges si ajungi in municipiul Oltenita. Aici, pe partea stanga imediat ce cobori podul vezi intrarea in parcul Oltenita si punctul de intersectie cu traseul offroad C3

Etapa 2 | Traversezi Oltenita pe directia Bd Marasesti, pe langa parc – stanga pe Bd. Tineretului – dreapta pe Sos. Calarasi – traversezi linia ferata >> vei continua pe DN31 >> traversezi satul Ulmeni (6 km) >> apoi alte 4 sate: Cetatea Veche, Spantov, Stancea si Chiselet >> ajungeti in Manastirea, unde incepe si traseul de sosea C2 – Manastirea-Calarasi.

C2 | MANASTIREA – CALARASI

Traseu de sosea. De-o zi sau de doua.

Este un traseu usor, de 47 de km, profil plat, pe Drumul National 31, care leaga Oltenita de Calarasi. Il puteti strabate in 4-7 ore, in functie de viteza cu care doriti sa descoperiti locurile si oamenii. Desigur, puteti petrece chiar si doua zile aici, optand pentru una dintre posibilitatile de cazare la cort sau in gospodariile localnicilor, bucurandu-va de o masa delicioasa si povesti din vremuri vechi si noi la producatorii locali din zona.

C3 | OLTENITA – DOROBANTU

50km. Pe langa Arges, Dunare si Mostistea

Este un traseu pe care pur si simplu nu trebuie sa il ratati. Si va recomandam sa il parcurgeti in grup, cu prietenii, familia, colegii de birou sau, de ce nu, in tandem, alaturi de persoana draga. Veti descopri locuri minunate, veti merge pe malul Argesului pana la varsarea acestuia in Dunare, continuati pe malul Dunarii si apoi, pe malul canalului Mostistea-Dunare. Pe traseu aveti mai multe puncte de belvedere, locuri in care sunteti la doua pedale de Dunare, locuri in care sa va campati sau sa stati la un picnic.

C4 | DOROBANTU – CHICIU

35 km offroad. Pe malul Canalului Mostistea-Dunare si pe malul Dunarii, spre Chiciu

Este un traseu pe care vi-l recomandam in urmatoarele variante de parcurgere:

1 - dinspre Dorobantu (in continuarea traseului C3 – Oltenita-Dorobantu sau a traseului C1 Cascioarele-Manastirea)

2 - dinspre Calarasi (cu startul la Chiciu, dupa punctul de trecere cu bacul)In cadrul acestui traseu, v-am propus si o varianta suplimentara, de 11 km, care face legatura intre Chiciu si Calarasi, cu trecere prin Padurea Calarasi. Treseul nu este marcat (va puteti descarca track-ul de pe smartatletic.ro). Acesta are 6,5km asfalt + 4,5km pe offroad.

Acum, având toate informațiile necesare, dacă nu stați în zona Călărașiului, faceti-vă loc în/pe mașini pentru biciclete, mergeți până la Oltenița, iar de acolo renunțați la „patru roți” și urcați pe biciclete! Spor la pedalat!

!!! sursă foto si info text smartatletic.ro/cicloturismcalarasi si pagina de facebook Cicloturism Calarasi


Aura Rădoi, corespondent RRA de Călărași
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro