Radio RomâniaRadio România Actualități
   

România pedalează

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Cicloturism în Sălaj

Sâmbătă, 20 Iunie 2015 , ora 8.09
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 20 iunie 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA ne propun destinații inedite pentru a petrece vacanța în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. Sâmbăta, în emisiunea "CA PE ROATE", este rândul celor care nici în vacanță nu se despart de bicicletă.

Iar dacă drumul vă duce spre Sălaj, atunci Gradina Zmeilor din localitatea Bălan și Dealul celor 400 de pivnițe din Vîrșolț nu trebuie ratate din șaua bicicletei.

Din drumul european 81 Zalău - Cluj Napoca, ciclistul trebuie să cotească spre orașul Jibou, iar dupa numai 20 de kilometri i se deschide poarta de la Grădina Zmeilor. Nu apucă bine să pedaleze că vor afla și povestea zmeilor, din care nu lipsesc tineri transformați în zmei din piatră pentru că nu au ascultat porunca părinților și nici cașul proaspăt și slana afumată învelită în ceapă proaspătă, așa pentru a potoli nițel foamea celui care pedalează. Incursiunea în lumea zmeilor durează cam o oră. Toți au câte un nume. Important este că se poate pedala pe lângă fiecare.

Autoritățile sălăjene au înțeles că punctele de atracție turistică pot fi mai interesante de pe bicicletă și nu din mașină. Drumul continuă încă aproximativ 50 de kilometri spre Oradea. La ieșire din Zalău, turiștii o iau la stânga spre orașul Șimleu Silvaniei. După nici 8 kilometri ajung în Vîrșolț. Aici vor afla cum pot ajunge pe Dealul Golgota care găzduiește aproximativ 400 de pivnițe, unele adevărate opere arhitecturale. Turiștii străini le compară cu locuințele personajelor din cunoscutul film Stăpînul Inelelor, dar localnicii habar nu au de Mordoc sau de vreun hobitt fricos. Ei știu doar că trebuie să-i îmbie pe turiști cu vin rece și cu un bogracsos iute și cald pentru a avea forța necesară continuării drumeției pe două roți spre alte locuri și alți oameni.Adrian Lungu, corespondent RRA de Sălaj
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro