Radio RomâniaRadio România Actualități
   

România pedalează

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Cicloturism în Vâlcea

Sâmbătă, 27 Iunie 2015 , ora 12.32
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 27 iunie 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA vă propun destinații inedite pentru a petrece vacanța în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. Sâmbăta, în emisiunea "CA PE ROATE", este rândul celor care nici în vacanță nu se despart de bicicletă.

Vâlcea deține o varietatea de trasee turistice, grație formelor de relief, care se pot adapta mersului pe bicicleta. Aceste trasee sunt incluse pe hărțile turistice ce pot fi găsite la toate chioșcurile de ziare din municipiul Rm. Vâlcea. Totodată, această varietate a formelor de relief este cea care a făcut ca numeroase competiții să se organizeze în această zonă.

Unul dintre cele mai spectaculoase trasee este cel care pornește din Rm. Vâlcea și are ca punct de oprire Vârful Cozia. Este un traseu de durată, întrucât are peste 40 de km, iar diversitatea pe care acesta o oferă îi face pe iubitorii mersului pe bicicletă să îl frecventeze destul de des.

Până în localitatea Jiblea, se ajunge pe drumul național 7 Rm. Vâlcea – Sibiu, cu abatere pe centura ocolitoare a orașului Călimănești. De la Jiblea, traseul continuă pe drumuri și poteci de țară, cu peisaje superbe și aer curat, casele zonei de munte fiind la orice ceas de seară o gazdă bună, mai ales că oamenii locului sunt obișnuiți cu asemenea persoane, în zonă organzându-se numeroase competiții de ciclism.

De asemenea, pe parcursul traseului, cicliștii își vor putea trage sufletul vizitând mănăstirea Stânișoara, iar dacă traseul va fi parcurs toamna, vor putea mânca și nuci, din copacii situați în apropierea lăcașului de cult. Din acest punct, spre Vârful Cozia, vor trebui să urmeze marcajele făcute pentru traseele turistice, iar o dată ajunși la destinație, Cabana Cozia vă va putea fi gazda pentru noapte, ca să nu mai vorbim de peisaj, care vă va răsplăti din plin pentru efortul depus.

Cei care, însă, doresc să nu se abată din DN7 spre Jiblea, pot continua traseul până în stațiunea Călimănești-Căciulata, dar riscul este destul de ridicat, în zonă neexistând piste amenajate, iar zona este foarte circulată.

Un alt traseu pe care s-au organizat numeroase competiții este cel care pornește din dreptul Râmnicului până în stațiunea Băile Olănești, însă cu parcurgerea multor zone în afara drumului național, respectiv pe potecile din zona, multe traversând satele care fac legătura între cele două puncte. Aici, traseul este solicitant, pretându-se pentru cicloturism, însă peisajele și aerul curat vor fi cele care îi vor face pe cicliști să ajungă învingători la destinație, după parcurgerea a aproximativ 30 de km până în stațiunea Băile Olănești. Aici există numeroase posibilități de cazare, fie la case particulare, fie la pensiuni sau hoteluri. Și dacă tot ajungeți aici, nu ratați rezervația naturală de nuferi albi sau o plimbare pe jos până la izvorul 21.

Indiferent de traseul ales, trebuie să vă echipați corespunzător, iar o hartă turistică să nu vă lipsească!


Ana Maria Cârstea, corespondent RRA de Vâlcea
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro