Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

Două săptămâni în Circuitul Castrelor Romane din Sălaj

Marți, 24 Iunie 2014 , ora 17.09
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 24 mai 2014, ora 17:09) - Castrele romane din Salaj sunt unele dintre cele mai bine pastrate din Europa, fiind si cele mai importante puncte de atractie turistice la nivel local.

Castrul Roman Porolissum, situat la aproximativ 13 kilometri de municipiul Zalău, reprezintă cel mai nordic bastion al Imperiului Roman din Provincia Dacia. Unic in Transilvania de Nord, dar și în țară, cu o suprafață de peste 500 de hectare, Porolissum este un uriaș muzeu în aer liber și un reper al Sălajului ca obiectiv turistic de interes european.

Orasul cuprinde fortificatii romane, necropole, un amfiteatru roman și multe alte elemente care alcătuiau un important centru militar si urban, care a fost capitala provinciei Dacia Porolissensis, provincie organizata de Imparatul Hadrian, cel mai probabil în jurul anului 123 dupa Christos.

Aici au fost descoperite urme ale prezenței romanilor în zonă, dar și a luptelor dintre daci și romani. Castrul Roman Porolissum a devenit cea mai importanta atracție turistică din Sălaj, lunar ajungând aici mii de turiăti din țară și străinatate.

În ultimii doi ani, istoricii au cerut sprijinul NASA pentru cartarea terenului din satelit cu ajutorul laserului pentru a evita săpăturile care ar putea degrada orașul păstrat încă în condiții foarte bune. Orașul găzduiește anual festivaluri internaționale care aduc în atenția publicului scene de luptă redate aproape perfect, lupte între gladiatori și multe alte elemente de ordin istoric.

Adrian Lungu, corespondent RRA în Sălaj.
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro