Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# De ce e roșu Muntele Roșu?

Joi, 21 Mai 2015 , ora 9.44
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 19 mai 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA ne propun destinații inedite pentru a petrece vacanța aici, în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. 

Stiați de ce se numește Muntele Roșu "Roșu"? Pentru că e roșu! Dar de ce e roșu? Aceasta este provocarea pentru aceasta destinatie de vacanta.

În lunile iunie și iulie, Muntele Roșu din stațiunea prahoveană Cheia (de fapt un sat al comunei Măneciu, pentru că oricâte vile luxoase și hoteluri moderne au fost construite aici, Cheia nu și-a obținut autonomia administrativă) este roșu ca și când ar fi fost cuprins de flăcări. De fapt, înfloresc bujorii de munte sau rhododendronii cum se numesc ei stiintific. Originari din Asia , bujorii de munte sunt aclimatizați de mii de ani în Masivul Ciucașului din care face parte și Muntele Roșu, înalt de 1742 m.

Dacă vreți să vă bucurați de frumosețea muntelui înroșit de bujori trebuie sa-l urcați la pas, musai în lunile iunie și iulie, dar ATENȚIE - zona este protejata, iar bujorii de munte sunt ocrotiți de lege.

Traseele pe Muntele Roșu nu necesită pregatire de alpinist, se fac ușor, la pas, pe cărări, iar de jos din stațiunea Cheia și până sus în vârf, traseul dureaza doar 2 ore - 2 ore si jumatate, iar daca sunteti "dependenți" de mașină, puteti  ajunge pe patru roti chiar pana la Cabana Muntele Rosu si de aici pana in varf mai aveti doar o "plimbare de o ora".

Pentru indragostiții de munte, Vârful Ciucaș (1954 m ) este o provocare la drumeție. In 6-7 ore puteti ajunge din Cheia pana in varf si retur, daca nu o sa vreti sa stati cateva ore si la Cabana  si sa faceti si cateva sedinte foto printre bujorii infloriti.

Mai trebuie doar sa va spun ca statiunea prahoveana Cheia este la 66 de km departare de Ploiesti, pe DN 1 A . Iar pana acolo (sau macar la intoarcere) va puteti opri pentru un pahar cu apa rece la manastirile Suzana sau Cheia, aflate chiar pe traseu.

Îi multumim pentru fotografii montaniardului Teo, care ne- a fost și ghid în interviul audio.Simona Uță, corespondent RRA de Prahova
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro