Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Huși - orașul grădină.

Vineri, 29 Mai 2015 , ora 10.32
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 29 mai 2015, ora 17:25) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța aici în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. 

Huși, orașul - grădină: este denumit așa pentru că, de-a lungul timpului, călătorii care au trecut prin mica urbe, fie pe celebrul "drum al vinului" de Huși (Busuioaca de Bohotin) fie dintr-o frumoasă întâmplare, au admirat verdele pur al locului, cu podgorii frumos mirositoare și rodnice în pragul toamnei, copacii din grădinile oamenilor și puzderia de flori din fiecare curte,l iar, pe deal, sus, spre Mănăstirea "Schimbarea la față", codrul des și răcoroas al Dobrinei!

E frumos acest orașel de provincie, liniștit si cu stradute curate, iar o mica vacanță aici are darul de a reimprospata orice stare de spirit, de a da voiosie si bucurie.

N-ai cum sa treci prin Husi fara sa vizitezi Crama celebrei Vinoteci, unde Zghihara rece șade primitoare pe mese; nu poți să nu urci la deal spre Colegiul "Cuza Vodă", pe unde castanii inca mai amintesc de pasii atator inaintasi celebri, care au invatat aici, iar in capatul strazii "Mihail Kogalniceanu" stă cuminte si neasemuit de frumoasa ctitoria lui Stefan cel Mare, catedrala Episcopieie Husilor.

De altfel, Hușiului i se mai spune si "Orasul Bisericilor", intrucat, spun cronicarii vremii, toate drumurile oraselului duc catre un lăcaș. Nici de numele "Targul Trasnitilor" nu se dezic husenii, intrucat creatorul romanului cu acest nume, hușean trasnit si el, a vrut sa arate ghidusia si hazul husenilor, intotdeana ospitalieri.

La Husi poti ajunge cu masina, caci trenuletul - frumoasa poveste locala - a fost scos in 2012. E pe soseaua care duce spre Albita. Din aceasta cauza, unii spun ca Hușiul este poarta de intrare în Uniunea Europeana, ceea ce poate fi un reper interesant. Merita vazut Hușiul, mai ales daca acel calator interesat, are vreme si de un strop de sentimentalism, care face bine intr-o vara torida...

Alina Darie, corespondent RRA de Vaslui
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro