Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Stațiunea Săcelu

Marți, 2 Iunie 2015 , ora 8.14
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 2 iunie 2015, ora 17:15) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța aici în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. 

Despre apele de la Băile Săcelu, oamenii locului povestesc că erau cunoscute încă de pe vremea lui Burebista. Efectul terapeutic al celor 84 de izvoare de pe raza localității a fost cunoscut atât de daci, cât și de cuceritorii romani, care au profitat, la rândul lor, de proprietățile apelor de la Săcelu. Se spune că Împăratul Domițian, aflat într-o campanie de cucerire a Daciei, s-ar fi tratat la Sacelu.

Povestea locului este susținută și de arheologi, care au studiat zona și au găsit conducte de ceramică arsă prin care apele izvoarelor erau duse într-un punct numit de localnici Turita. Aici, romanii au construit terme publice, dar si unele rezervate oamenilor înstăriți. Chiar și Alexandru Ștefulescu remarca în “Gorjul istoric și pitoresc” cu referință la această așezare milenară: “Romanii aveau experiența puterii vindecătoare a acestor ape, deoarece se găsesc aici, după atâtea secole, monumente votive închinate drept mulțumire zeilor Aesculap și Hygiei…”.

Stațiunea Săcelu se află în județul Gorj, la est de orașul Tg-Jiu, în culoarul de vale pe care l-a creat râul Blahnița la traversarea dealurilor subcarpatice. În stațiune se poate ajunge din Tg-Jiu pe DN 67 Tg-Jiu-Rm.Vâlcea și apoi pe DJ 661, parcurgându-se 32 de km sau venind dinspre Rm.Vâlcea ( 80 km ) și Tg Cărbunești ( 18 km ).

Principalii  factori curativi sunt apele  minerale (iodurate,  bromurate, s odice,  clorurate,  sulfuroase) utilizate atat in cure interne cat si externe precum si namolul terapeutic din lac. Exista si un izvor de apa minerala (denumit Caciulata), care trateaza afectiuni ale stomacului și un muzeu etnografic si istoric, amenajat intr-o casa din sec.XVIII.

Răzvan Stoichițoiu, corespondent RRA de Gorj
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro