Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Stațiunea Băile Figa

Vineri, 5 Iunie 2015
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 5 iunie 2015, ora 17:25) Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța aici în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute.

Amenajată în jurul sitului arheologic salifer de la Figa, comparabil ca și valoare științifică cu cel din Hallstatt (Austria), stațiunea Băile Figa se află la 5 kilometri de orașul Beclean. Se poate ajunge aici pe un drum județean asfaltat care se desprinde din DN 17 – ce face legătura între Cluj și Bistrița – chiar la ieșirea din oraș. Parcul balnear se întinde pe 15 hectare și se află într-o depresiune în formă de pâlnie cu diametrul de circa 600 de metri, înconjurată de păduri.

Pe o veche pășune a satului Figa, Primăria Beclean a construit în urmă cu șase ani cu două milioane de euro bani europeni o stațiune care se deschide pentru sezonul estival în fiecare an la începutul lunii iunie.

Băile Figa au plajă cu nisip adus de la Someșul Mare, șezlonguri cu umbreluțe, un loc de plajă ca la mare. Apa sărată se află într-un bazin exterior, mare, cu dușuri exterioare, dar mai există și un alt bazin rustic unde oamenii cu diferite probleme medicale pot să facă împachetări cu nămol. Tot în perimetrul ei este și un parc de aventură pentru copii, cu capcane, un labirint, terenuri de tenis de câmp, de baschet, de volei, o cascadă imensă și două tobogane uriașe și încă două bazine cu apă dulce.

Tot mobilierul din stațiune este făcut la comandă, din lemn tratat, și este din lemn de stejar, fiind foarte bine integrat în peisaj. În jur nu vezi mai nimic din plastic. Pavajele sunt și ele de culoarea pădurii, iar locurile de joacă 100% din lemn. O alee cu suporți din lemn peste care se întind trandafiri e străjuită de o parte și de alta de sunt bănci unde turiștii se pot relaxa la umbră lângă un lac ornamental cu nuferi și alte plante acvatice.

Stațiunea are și un SPA modern cu piscină cu apă dulce încălzită electronic la 32 de grade Celsius. Tot aici sunt vestiare în care oricine își poate lăsa lucrurile, toalete moderne, dușuri, saună, fitness, masaj, jacuzzi, o terasă impresionantă în care se poate servi masa. Bazinul din interior e dotat cu mini cascadă, lumini colorate pe margine și are apa curată ca lacrima. La etaj, e o sală de fitness cu aparate moderne, o sală de masaj și o mini terasă.

Pe cele 15 hectare pe care se întinde stațiunea e și loc de picnic cu mese, șemineee, dar și vreascuri pentru ca oamenii să își poată face grătare. Totul este izolat de restul stațiunii, așa încât cei care fac baie sau plajă nu sunt deranjați de mirosul de carne prăjită sau de fum.

În vecinătatea Băilor Figa se află și Herghelia Beclean cu cai din rasele Lipițan și Semigreu Românesc unde turiștii pot lua lecții de echitație.

În afara parcului balnear, sunt spații de cazare. Turiștii care vor să rămână mai multe zile la Băile Figa pot închiria una din cele 200 de cabane construite în preajma stațiunii pe terenuri concesionate de administrația locală sau pot alege pensiunile deschise în orașul Beclean sau satul Figa.

În intervalul 1 iunie – 30 septembrie, programul de funcționare al băilor este zilnic de la ora 8.00 dimineața până la ora 22.00 seara.

Prețul unui bilet de intrare în parcul balnear este de 10 lei pe zi de luni până duminică. Tot zece lei costă și accesul pe tobogane. Închirierea unui teren de fotbal din incinta complexului costă 30 de lei/oră, iar a unuia de tenis 10 lei/oră. Pentru un șezlong se plătește suma de doi lei/zi, accesul la jacuzzi costă doi lei pentru 20 de minute, iar la saună turiștii au acces tot pentru 2 lei timp de 20 de minute. 



Cristiana Sabău, corespondent RRA de Bistrița-Năsăud
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro