Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Stațiunea Lacu Sărat

Vineri, 12 Iunie 2015 , ora 9.45
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 12 iunie 2015, ora 17:25) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța, aici, în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. 

Obiectivul turistic Lacu Sărat a cunoscut și vremuri mai bune. Perioada de glorie a fost între cele două războaie mondiale, când faima puterii tămăduitoare a lacului era atât de mare, iar stațiunea era atât de cochetă, încât afluxul de turiști din țară și străinătate atinsese cote greu de controlat.

Numărul uriaș de vizitatori a determinat autoritățile vremii să ia chiar măsura limitării dreptului brăilenilor de a efectua băi. Astfel, ca să rămână loc pentru turiști, în anii '20 ai secolului trecut localnicilor li s-a stabilit un plafon maxim de 1.500 băi reci și 1.500 băi calde pe sezon.

În perioada aceea, stațiunea avea amenajată pe malul lacului o plajă foarte modernă, dotată cu construcții de lemn pentru cabine de schimb haine, cu terasă pentru răcoritoare, cu spații de joacă pentru copii, cu umbrele, șezlonguri, precum și bazine amenajate în lac.

Lângă plajă, aleea principală a stațiunii era străjuită de copaci cu coroana bogată, iar tramvaiul care venea dinspre Brăila înconjura un superb rondou cu flori. De ambele părți ale aleii erau amplasate construcții bine armonizate, cu regim de înălțime parter plus etaj și mansarde de tip franțuzesc, cu donjoane sau foișoare în colțuri sau în axul clădirii, cu ferestre înalte și balcoane franțuzești sau cu dantelărie de fier forjat.

Posibilitățile de distracție erau numeroase și selecte: restaurantul Casino, Bazarul Elitei, Marele Restaurant Principesa Maria, Restaurantul Vila Regală, Restaurantul Englez sunt doar câteva dintre locațiile cu mare vogă în epocă.

De ce sa mergem astăzi în Statiunea Lacu Sarat? În primul rand pentru că este un lac care contine importante rezerve de nămol sapropelic și de apă minerală hipertonică, cu compuși ai sulfului, clorului, magneziului și bromului, cu mineralizare de 70-84 grame la litru, substante  extraordinare pentru tot felul de afectiuni, dar mai ales pentru tratarea celor mai diverse forme de reumatism. Oamenii spun ca namolul face minuni, iar daca boala a facut ravagii si nu mai reusesc sa se miste, dupa cateva bai incep sa mearga și sa aiba o viata normala.

Apoi, pentru că aici este locul cu cel mai mare număr de ore de strălucire a soarelui.

Nu in ultimul rand, stațiunea oferă și terapie pentru suflet, aici aflându-se Mănăstirea Lacu Sărat, care poartă hramul sfântului Mare Mucenic Pantelimon, ridicată în 1996 exclusiv din lemn, în stil maramureșean, din inițiativa Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ea fiind o oază de liniște și verdeață pentru cei aflați la tratament

Lacul Sărat, situat pe raza comunei Chiscani, are o suprafață de 1,72 km pătrați, o adâncime de aproape doi metri și conține importante rezerve de nămol terapeutic. 

În stațiunea Lacu Sărat nu s-a mai făcut nicio investiție de aproape 20 de ani. Așa se face că o comoară terapeutică ce atrage anual peste 10.000 de turiști este condamnată la degradare pentru că primăriile Brăila și Chiscani se bat în instanță pe dreptul de administrare a terenului pe care este amplasată stațiunea.

Foto: Obiectiv, Infobraila 


Gina Bahor, corespondent RRA de Brăila
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro